• Forside

Tyrkiets Grand Prix truet af lukning

På grund af en politisk, kontroversiel sejrsceremoni i forbindelse med afslutningen af Tyrkiets Grand Prixet kan fremtidige løb på banen være truet. Årsagen er, at en tyrkisk-cypriotiske leder stod for overrækkelsen af en af pokalerne.

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 19/9 2006 klokken 11:09

Ingen har nogensinde været i tvivl om, at Formel 1 var styret af sin helt egen ”politik”, men nu har international politik også sneget sig ind, hvilket er blevet tydeliggjort i kølvandet af Tyrkiets Grand Prix.

Problemet er, at den tyrkisk-cypriotiske leder Mehmet Ali Talat, under overrækkelsen af pokalen til Ferraris Filipe Massa, blev introduceret for millioner af TV-seere som ’President of the Turkish Republic of Northern Cyprus’, og det skulle arrangørerne aldrig have gjort, for nu trues løbet af store bøder og i værste fald lukning.


Filipe Massa efter sin sejr i Tyrkiet. Præmieoverrækkelsen får nu konsekvenser for de tyrkiske arrangører.

Cypern har været delt siden 1974, hvor tyrkiske troppe invaderede den nordlige del af Middelhavsøen efter et kort, græsk-inspireret kup. Kun Tyrkiet anerkender det nordlige Cyperns status.

FIA, der består af 213 nationale motorsportsorganisationer fra 125 lande, truer nu direkte løbets arrangører med meget store bøder fordi man er bekymrede for, at Mehmet Ali Talats deltagelse har kompromitteret organisationens politiske neutralitet.

Arrangørerne forsvarer sig på deres side med, at de udelukkende inviterede Talat i egenskab af en ”embedsmand af international status”.

En højtplaceret kilde oplyser i dag til Autosport, at ”det mindste de (arrangørerne) kan forvente, er en multimillion bøde”. Kilden oplyser samtidig, at FIA er nødsaget til at statuere et eksempel, så lignende aktioner ikke finder sted i fremtiden.

Blandt teamene har man dog svært ved at forestille sig, at det populære løb bliver fjernet fra kalenderen, og McLarens Ron Dennis roser i samme åndedrag banen for dens kvaliteter.

”Jeg har svært ved at se, at den skulle blive taget af kalenderen, uanset årsagen… de har bygget en god bane, og det er et godt Grand Prix,” siger Dennis.

Dertil kommer de strategiske årsager til at bibeholde løbet. Flere fabriksteams har store økonomiske interesser i Tyrkiet, så det virker på den baggrund utænkeligt, at løbet skulle være truet.

I går kom det yderligere frem, at FIA og teamene er nået til enighed om at udvide løbskalenderen fra 17 til 18 løb. Mon ikke Tyrkiet er med på den liste?

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER