BMF1 brugte 25 timer på at komme til Osaka, men det var aldrig planen at vi skulle se andet end vores beskedne AirBNB lejlihed og Suzuka-banen. Dette måtte vi lave om på fredag aften da vi stod med 24 timer der skulle bruges fornuftigt. En fin anledning til at mærke på egen krop hvorfor så mange kørere elsker Japan.
Tyfonen Hagibis hærger i øjeblikken i havet ud for Japans sydkyst ved Tokyo. Suzuka-banen er længere vestpå, men der forventes alligevel at falde alt for meget regn til at arrangørerne har ville afholde dagens 3. frie træning samt kvalifikationen.
På Suzuka-banens webcam har vi hele dagen kunne se regn på billedet, men ikke mere. Vejrudsigten for søndag byder på tørt vejr, så alt tyder på at den flyttede kvalifikation og løbet, kan afvikles i tørvejr.
Generelt så har vi oplevet Japan som et indbydende, rent og utroligt høfligt land. Alle bukker for hinanden og en forretningsdrivende er nærmest underdanig og taknemmelig når man kommer og køber noget af ham. Det er langt fra alle der taler engelsk og et godt tip er at lige have nogle kontanter klar. Kreditkort er ikke brugbart overalt.
Osaka til fods
Vi startede fra vores lejlighed med at gå i 7-Eleven og købe en paraply. I Japan er de vant til det våde vejr, så der er lige så mange mennesker på gaden på en våd dag, som på en tør. Alle går bare med paraplyer.
Første opgave var at skaffe frokost. I Japan spiser man alt fra havet så målet var at finde et måltid med krabbekød. Aftenen forinden havde vi fået et traditionelt japansk måltid hvor en ret baseret på kål og skaldyr bliver lagt på en varmeplade direkte indbygget i det bord man sidder ved i restauranten.
Vi endte med en krabbe-restaurant hvor vi fik krabbe på 6 forskellige måder: kogt, råt, friturestegt, i æggemasse, i suppe og i sushi.
Herefter har vi gået rundt i en kæmpe arkade i Osaka hvor der primært er små restauranter, men også mange små butikker, tøjforretninger og cafer. Arkaden er overdækket så vi har gået uden paraply og nydt atmosfæren og duften af mad overalt. Som en god snack, købte vi et Matcha MelonPan med vanilje. Det er et luftigt, sødt brød som fyldes med soft-ice.
Vi fandt også en karaoke-bar, men det må blive en anden god gang at vi besøger sådan en.
Kærligheds-hoteller
I Japan der bor man hjemme indtil man er blevet gift. Derfor må unge japanere tage på hotel for at få alenetid. Derfor er der mange hoteller der lejer værelser ud på timebasis, til "rest" (afslapning, red.). Så kan man lige få stillet sine behov med kæresten uden at mor og far behøver at vide noget om det.
Japans Grand Prix 2019. På hotel 69 kan du leje værelser for en "lur" eller for en nat
Copyright Bil Magasinet BMF1
Hasard eller ej
Som vi skrev om i vores optakt til Japans Grand Prix, så er det meste hasardspil forbudt i Japan. I stedet har man en form for spillemaskiner, kaldet Pachinko, som larmer ubeskriveligt og hvor spilleren (tilsyneladende) bare sidder og sender nogle metalkugler ned forbi nogle søm. Med en knap kan spilleren styre kuglerne en lille smule og dermed bliver det et spil om færdighed og tilfældighed. Man kan ikke vinde penge i spillet, men de præmier som man vinder kan man veksle til kontanter. Spillet er dermed en lovlig måde at omgå Japans forbud mod hasardspil og det er meget populært at spille. I Osaka er der kæmpe bygninger i mange etager hvor der sidder tusindvis af japanere og bruger deres surt tjente penge. Og der bliver brugt mange penge, ser det ud til. Bygningerne er de største i centrene og der sidder folk overalt!
Japans Grand Prix 2019. Pachinko maskiner
Copyright Bil Magasinet BMF1
Japan og deres teknologi
Da vi var hjemme kunne vi reflektere yderligere over de mange specielle ting vi har set i Japan. For det første har alt knapper - mange knapper - på japansk. Selv vores beskedne toilet har en knap på bættet til at justere varmen.
Heldigvis har vi installeret Appen Google Translate som kan vise os de svære japanske tegn direkte på telefonens skærm!
Japans Grand Prix 2019. Google translate
Copyright Bil Magasinet BMF1
Japan er også kendt for sin meget tegneserie-agtige skilte. Overalt er der barnlige tegninger i tegneserie-stil. Alt er meget glad og udstråler en problemfri tilværelse.
Japans Grand Prix 2019. Tilbage i lejligheden
Copyright Bil Magasinet BMF1
På turen hjem fra banen fredag snakkede vi med en japansk journalist som fortalte om sine bekymringer for Japan og fremtiden. Overordnet så har økononien stået stille i mange år og Japan har mistet det teknologiske overtag som de havde engang. De rige er blevet rigere, men det er med fokus på eksport-øknomien, fordi den japanske middelklasse er blevet konstant fattigere. Den øgede velstand i de øverste klasser, har ikke været til gavn for den øvrige befolkning.
Den langvarige recession har betydet at fødselsraten er styrtdykket fordi de unge japanere ikke føler at de har råd til at få børn. De ældre bliver flere og flere og der bliver færre til at forsørge dem.
Trods afmatningen vælger den japanske regering at lade som ingenting og afholde de olympiske lege i 2020.
Uanset hvad så er Japan et fantastisk land og vi vender helt sikkert tilbage en anden gang!