• Forside

BMW's nye supercomputer

BMW Sauber har i dag taget deres nye supercomputer som skal hjælpe holdet med at udvikle bedre Formel 1 biler. Bæstet hedder Albert 2 og kan gennemføre 12'288'000'000'000 beregninger per sekund.

Af: JPU (jpu@bmf1.dk) d. 14/12 2006 klokken 14:12

Den er dermed er dermed fem gange så hurtig som dens forgænger, der selv kun var et par år gamle. Den er dermed den hurtigste computer i Europa og nummer 60 i hele verden.

Den nye supercomputer er resultatet af et samarbejde med Intel samt partnerne Dalco, Fluent og APC.

Cheffen for BMW Saubers afdeling for aerodynamik siger således:

”I Formel 1 bruger vi computere til næsten alting. Hele verden skifter over til matematiske simulationer og Formel 1 er ingen undtagelse og vi bruger det til alt vi kan komme i tanke om.”

”Vi forventer ikke at vi nogensinde kommer til at se bort fra test i en vindtunnel, men i modsætning til andre hold forventer vi ikke at få brug for at bygge endnu en vindtunnel – vi laver virtuelle test ved hjælp af matematisk modellering”

Det er ikke alt man kan teste i vintunnelen hos BMW Sauber F1 i Hinwill

”Dette er en af de bedste vindtunler på planeten. Vi kan teste en bil i skala 1 til 1, vi kan bevæge modellen op og ned, vi kan vende og dreje den, bevæge hjulene, simulere vind på tværs men der er stadig en masse vi ikke kan.”

”Vi kan ikke simulere rigtige sving, dynamisk ændre på luftstrømmens vinkel forskellige steder på bilen. Vi kan ikke simulerer den rigtige degradering af dækkene i svingene. Med computational fluid dynamics (matematisk modellering af luften og bilens komponenter) kan vi vi gøre dette”.