• Forside

FIA: Formel 2 vender tilbage

Det internationale motorsportsforbund, FIA, meddelte i dag, at organisationen alvorligt påtænker at lade hedengangne Formel 2 genopstå som en fødekæde til Formel 1. Men der ligger sandsynligvis en provokation gemt i meddelelsen.

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 25/6 2008 klokken 19:06

Med en pressemeddelelse fra FIA ser et længe ulmende uvenskab imellem ejeren af Formel 1-rettighederne, Bernie Ecclestone og FIA’s præsident, Max Mosley, nu ud til at bryde ud i lys lue.

Bl.a. er der uenighed om den kommende Concorde-aftale, som bl.a. involverer en del økonomi imellem teamene og FOM (Formula One Management), der ejes af Bernie Ecclestone. Således blander Mosley sig nu i størrelsen af de pengebeløb, som F1-teamene modtager fra FOM.

“Bland dig udenom,” siger Bernie.

March 782 F2 på Brands Hatch. (Copyright HSCC, Silverstone, England)

Nu svarer FIA så igen ved at foretage en høring blandt interessenter om at genoplive det tidligere Formel 2, forløberen til Formel 3000 og nu GP2. Hermed viser Mosley, at FIA har styrken til at konkurrere med en sideløbende serie, såfremt at Bernie skulle blive lidt for kreativ.

I udtalelse hedder det bl.a.: “Som ny fødelinie til Formel 1 vil FIA udbyde en løbsserie i licitation, kaldet Formel 2. Den kan startes op i 2009 og bruges som en billig platform til at udvikle unge, talentfulde kørere til Formel 1. Vi håber, at det vil være muligt med et budget på ca. 200.000 euro pr. sæson.”

Selv om dette beløb er mindre end hvad det koster at drive en GP2 eller F3 bil, så står visse iagttagere dog noget uforstående overfor, hvordan budgettet kan holde.

Det står hen i det uvisse, om serien skal være en erstatning for GP2 eller om den skal køre sideløbende med denne serie. I dag koster det i ca. 1,5 millioner euro at drive en GP2-racer i en sæson.

“Vores biler koster faktisk 190.000 euro, og det er endda uden motorer,” udtaler en unavngiven GP2-chef til Autosport.

“Hvis det er en junior formel-serie, som fx Formel Ford eller noget i den retning, så er det fint, men du kan ikke køre i noget bare nogenlunde ordentligt for det beløb. Fx koster det lidt under 300.000 euro at køre en Formel BMW i Europa, og det er uden nogen form for margin,” fortsætter GP2-chefen.

“Jeg kan ikke se for mig hvilke biler de forestiller sig skal kunne køre for 200.000 euro. Der er jo folk som bruger det beløb på go-karts i Europa,” slutter han.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.