• Forside

Teams skyld i klassiske baners frafald

Der har altid været snakket meget om de uhyrlige summer i Formel 1. Klassiske Formel 1-baner falder fra til fordel for nye baner udenfor Europa, da de ikke har råd til at betale de store summer Bernie Ecclestone kræver. Men det er holdenes skyld.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 6/5 2009 klokken 09:05

Hvordan kan det være Ferrari, McLaren, selv Force Indias skyld, at en bane som Hockenheim er på randen af konkurs? Jo, holdene er for egoistiske og vil have flere og flere penge af FOM for at deltage i Formel 1.

Det er konklusionen på en artikel i ’Financial Times’, hvor Bernie Ecclestone bliver interviewet.

”De (holdene) ønsker at blive betalt på samme måde, som hvis de havde bundet sig til Formel 1 for fem år, men de ønsker ikke at til melde sig for en periode.”

De ti hold er skyld i, at klassiske europæiske baner må vige for mellemøstlige fjernøstlige baner

Problemet består i den manglende Concorde-aftale. Den daværende aftale udløb i 2007, og uden en Concorde-aftale, så findes der ikke på samme måder nedskrevne regler omkring udbetaling af penge.

”Vi burde gå tilbage til den aftale vi oprindelig havde – 47 procent af tv-rettighederne – og så kan de gøre hvad de vil. Vi burde betale holdene en del mindre og kræve en hel del mindre fra banerne.”

To gange har vi manglet Eau Rouge i dette årti

Netop de store summer, som banerne skal betale for at komme på F1-kalenderen er grunden til, at de klassiske baner falder fra.

Eksempler på dette er Canada, der i år er ude af kalenderen og Spa-Francorchamps i Belgien, der to gange i dette årti har stået udenfor kalenderen.