• Forside

Forbydes double-diffusers i 2011?

Det forlyder nu, at FOTA er ved at blive enige om et forbud mod dobbeltdiffusere, der skal gælde fra 2011-sæsonen. Det sker for at skabe tættere race og sænke svinghastighederne som oprindelig planlagt til 2009. Det sker netop på grund af 2009.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 8/1 2010 klokken 08:01

Godt nok overraskede Jenson Button med at blive verdensmester og vinde 6 af sæsonens første syv løb. Det skyldes dog efter de flestes opfattelse, at Brawn GP kørte med en dobbeltdiffuser, som burde have været ulovlig, men blev erklæret lovlig.

Det medførte, at de resterende teams (minus Williams og Toyota) måtte bruge de næste mange løb på at udvikle deres egen dobbeltdiffuser. En ting som var både tidskrævende og meget dyrt udviklingsmæssigt, og som på ny gjorde det sværere for bilerne at køre tæt på hinanden.

Et forbud nyder opbakning fra Lotus’ tekniske chef Mike Gascoyne.

”Jeg mener, at det er det rigtige. Det er hvad vi bør gøre, og det er hvad både FOTA og FIA arbejder imod i 2011.”

Brawn GP001 der dominerede første halvdel af 2009.
Copyright Brawn GP


”Jeg mener det er fornuftigt og meget nemt at gøre – bare stram reglementet op, så er det klaret.”

Den tidligere OTG (Overtaking Working Group) planlagde den ændrede aerodynamik, som vi så i 2009 fordi den skulle gøre det muligt for bilerne at køre tættere på hinanden, og dermed ville en overhaling bedre kunne foretages. Det var dog dømt til at mislykkes, hvis man spørger Mike Gascoyne.

”Jeg tror ikke, at der var færre overhalinger, men ændringerne der skulle forbedre mulighederne for overhalinger hjalp ikke. Og hvis man kigger på tallene, så ville det aldrig være sket.”

McLarens dobbeltdiffuser ses her i Abu Dhabi.
Copyright McLaren.


”Hvis man kigger forsigtigt på, hvad aero-gruppen (OWG) forsøgte at opnå, så opnåede de det, og hvis man fjernede diffuseren, så ville der ske det de sagde. Uheldigvis ville det aldrig hjælpe dig med at overhale nogen.”

Viljen er der til et forbud, men en ting taler alligevel i mod. De fleste teams har brugt mange penge på at udvikle double-diffusers i 2009. Den bygger de videre på i år, men fjernelsen af double-diffusers til 2011-sæsonen vil kræve endnu et dyrt redesign.

Afskaffelsen af double-diffusers skal dog først opnå enighed blandt holdene, siden skal det godkendes af FIA og implementeres i det tekniske reglement for 2011.