Belgiens GP – Dagen Derpå

OK overskriften passer ikke helt for i dag er det onsdag, men I skal ikke snydes. Denne Dagen Derpå bliver dog lidt anderledes for i modsætning til normalt, så havde BMF1 to personer på Spa, min kvindelige kollega Lea og så mig. Og på banen ser man ikke det hele.

Eau Rouge efter løbet . Copyright Michael Ewert

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 31/8 2011 klokken 05:08

Lea vandt TV3 Plus’ konkurrence, hvor hovedpræmien var en tur til Spa-Francorchamps og overvære løbet. Jeg selv tog med rejseleverandøren Grand Prix Tours til Spa på deres korte tur, hvor vi først var på banen lørdag morgen. Logistikken tillod ikke den lange tur, da jeg ikke var hjemme, da den lange tur begyndte.

Så jeg var hjemme fredag, da de frie træninger blev kørt, og inderst inde var jeg lidt glad for, at jeg ikke var kommet allerede fredag for Spa leverede en af den slags byger, som den gør bedst, og jeg er efterhånden træt af regnvejr til Formel 1. Specielt når jeg er der, men jeg fik jo en omgang lørdag, så jeg slap ikke fri.

Spa er en fantastisk bane. Den naturlige kupering bølger banen op og ned, og svingene forekommer naturligt, og ikke kunstige Tilke-sektioner designet med overhalinger i centrum, og så er banen lang som en i hel….med en gennemsnitsfart over 230 km/t.

Det gør banen til mange køreres yndlingsbane, og også publikum elsker banen. Mange kommer igen, og det kan ses på det udstyr de medbringer for tribunerne er dyre, og ståpladserne er rimelig gode, og specielt skrænterne ved Pouhon (indercirklen af banen) er populære. Her sad jeg i 1998 og det var på samme skrænt, at jeg var tilbage og overvære lørdagens frie træning og kvalifikationen på.

Lørdagens frie træning og kvalifikationen

Efter en lang gåtur ind på banen, hvor man blandt andet kan se det ikoniske Eau Rouge-sving, der er meget svært at beskrive. Alle ved, at det går ned og op, men når man ser det i virkeligheden, så er det noget vildere end det tv-billederne viser. Stigningen op igennem Eau Rouge og langsiden op er nærmest udenfor kategori. Spa er ikke en bane, hvor man nemt kommer rundt.

Offtrack på Spa
Copyright Michael Ewert


Jenson Button
Copyright Michael Ewert


Sebastian Vettel
Copyright Michael Ewert


Michael Schumacher
Copyright Michael Ewert


Stierne er mange og smalle, og efter at have kæmpet mig op af Mount Everest (sådan føltes det) for at blive afvist af en kvindelig belgisk vagt fordi man forsøgte at komme op på toppen af den bakke, hvor Paul di Resta og Bruno Senna crashede på, så var humøret ikke til at gå ned igen, så det blev offtrack til en anden sti. Belgisk logik gjorde, at man ikke satte et skilt op, der fortalte at her måtte man ikke være.

Så det blev skrænten ved Pouhon, hvor vejrguderne grinte af os, da de sendte kaskader af regn, der gjorde skrænten til en halv mudderflod, men tager man til Spa, så må man være forberedt på at blive våd, så det blev jeg. Heldigvis er der i forhold til 1998 kommet storskærme op mange steder på banen, og det hjælper lidt til at holde styr på tingene, når man sidder med vand i øjnene og dejlig musik fra 24 biler på banen.

Bruno Senna
Copyright Michael Ewert


Michael Schumacher med den guldfarvede jubilæumshjelm
Copyright Mercedes GP


Nico Rosberg med den normale gule hjelm
Copyright Mercedes GP


Vitaly Petrov
Copyright Lotus Renault GP


Som du nok ved, så var det på denne bane, at Michael Schumacher debuterede på i 1991. Det kunne man umiddelbart ikke se andre steder end hos Michael Schumacher-shoppen, der solgte masser af jubilæumsting inklusiv gamle modelbiler omlakeret til 2011-farver, men når selv vingen på modelbilen er forkert, så er det lidt svært at lade sig overtale til at betale dyrt for gamle varer.

Under lørdagens frie træning var der en kører, der imponerede mig meget. Nico Rosberg var nærmest konstant på banen, og det var godt nok nogle hurtige omgange han kunne fyre af. Til gengæld var det ikke meget jeg så til Michael Schumacher, eller rettere. Jeg følte mig godt nok dum, da jeg opdagede, at Michael kørte med en guldfarvet hjelm, der i regnen lignede kollegaen Nico Rosbergs.

BMF1’s Lea og kæresten Martin til deres første F1-løb
Copyright Michael Ewert


Forventningsfulde tilskuere på skrænten ved Pouhon kort før kvalifikationens start
Copyright Michael Ewert


Korsriddere
Copyright Michael Ewert


Superhelte
Copyright Michael Ewert


Imellem træningen og kvalifikationen havde jeg aftalt at mødes med Lea oppe i OTM-området, som på Spa ikke er noget særligt. Der var ikke mange boder, og kun Shell havde taget en Ferrari med. Sebastian Vettel og Red Bulls succes gjorde dog, at det var naturligt at mødes der. Lea vandt jo som sagt en tur til Spa hos TV3 Plus, så hun havde slæbt kæresten Martin med til race, og i selskab med disse to personer travede vi til Pouhon og se kvalifikationen.

Kvalifikationen kan du læse om her på Bil Magasinet Formel 1, men der var stor jubel, da først Lewis Hamilton og siden Sebastian Vettel tog de første to placeringer. Efter kvalifikationen var der GP2-hovedløbet og første løb i GP3-klassen tilbage. Da de venlige kommentatorer informerede om, at man forventede kraftigt regnvejr midt i GP2-løbet, så valgte jeg at trække tilbage til Grand Prix Tours’ busser, hvor motorsportseksperten Peter Nygaard holdt foredrag.

Peter havde dog lidt travlt, selv om han svarede på de mange spørgsmål, som gæsterne stillede for Michael Schumacher havde inviteret på en lille en til hele paddocken, og når man nu har adgang så skal det udnyttes.

Peter Nygaard holder foredrag for Grand Prix Tours' gæster
Copyright Michael Ewert


Kørerne var samlet for at fejre Michaels 20 årsjubilæum
Copyright Mercedes GP


Michael Schumacher kørte for Mercedes' Gruppe C-hold før han kom i Formel 1
Copyright Mercedes GP


Ferrari leverede en speciel gave til Michael Schumacher
Copyright Mercedes GP


En af de ting man ikke oplever foran tv-skærmen er den intensitet, der er blandt tilskuerne. Episoden mellem Lewis Hamilton og Pastor Maldonado gav genlyd hele vejen rundt på banen, og så er fartfornemmelsen en anden på tv end når man ser det på banen. Pastor Maldonado blev senere straffet, imens Lewis Hamilton fik en reprimande.

Første gang man oplever en Formel 1-bil bliver man chokeret over lyden, men man bliver faktisk også overrasket over, hvor meget man kan nå at se på bilerne, selv når de kører forbi med 250-300 km/t.

Søndagen holdt tørt

Der var vand søndag. Da jeg gik op mod banen søndag formiddag for at overvære Michael K. Christensens GP3-løb faldt der mindst tre dråber på mig. Det var så så våd jeg blev hele søndagen, men til gengæld var det koldt. For jeg sad på en ”skrænt” ved pitudkørslen, hvor man kunne se bilerne komme igennem Eau Rouge og stort set uden det store hegn foran en.

Red Bull-sponsorerede Brendon Hartley tilbage i GP2 hos Tiago Monteiros ORT-hold
Copyright Michael Ewert


GP3-kamp i La Source
Copyright Michael Ewert


GP2 i La Source
Copyright Michael Ewert


Porsche Super Cup
Copyright Michael Ewert


Jeg kom dog i tredje ”række”, da campingfolket havde været tidligt på banen, og bl.a. slå et telt op og placere campingstole imens de ventede, og et godt råd er at gå på toilettet inden man kravler op på den skrænt. For man forlader ikke sin plads, hvis man er alene, for så får man den aldrig igen.

Normalt ser man heller ikke noget ballade til Formel 1, men lidt optræk var der på skrænten. Folk havde set på skrænten, nogle siden klokken seks om morgenen for at have en god plads, og så kom der nogle ti minutter før og troede de bare kunne møve sig ind. De blev jaget væk i en blanding af tyske, hollandske og flamske bandeord.

Min "tribune" om søndagen
Copyright Michael Ewert


Jenson Button-fan
Copyright Michael Ewert


Gridpiger
Copyright Michael Ewert


Gridpiger
Copyright Michael Ewert


På skrænten sad der et par Jenson Button-fans, der kunne underholde hele skrænten, når de med jævne mellemrum rejste sig op og råbte JJJJEEEENNNSSSOOONNN, og lykken var stor, da det faktisk lykkedes dem at råbe Lewis Hamilton og Jenson Button op, så de vendte sig om og vinkede. Behøver jeg fortælle, at de nærmest kunne flyve, da Jenson overhalede Fernando Alonso sidst i løbet.

Der sker mange ting på banen, som tv ikke opfanger, men der sker også meget på tv, som man ikke selv opfatter på banen på grund af det begrænsede udsyn. Man var dog ikke i tvivl om, at Lewis Hamilton udgik for igen gav det genlyd hele banen rundt, da fansene reagerede.

En af de kedelige ting ved Spa er, at der ikke køres en æresrunde. Banen er godt nok lang, men at vinderen ikke bliver hyldet af tilskuerne er en skam. Sekunder efter Sebastian Vettel tog det ternede flag, løb marshalls på banen og ledte bilerne i parc ferme lige efter La Source-hårnålen.

Michael Schumacher interviewes på paradeomgangen
Copyright Michael Ewert


Kørerparade
Copyright Michael Ewert


Jenson Button
Copyright Michael Ewert


Daniel Ricciardo
Copyright Michael Ewert


Men med Formel 1-løbets afslutning er der kun turen hjem tilbage. Den foregik for både mit og Leas vedkommende i bus, men heldigvis ligger Spa rimelig tæt på den danske grænse, så vi var begge hjemme mandag formiddag.

Hot/Not

Her kommer min personlige og dybt subjektive Hot/Not Top 3, der også bærer præg af, at størstedelen af weekenden blev set på banen.

Hot

1. Michael Schumacher – For at bruge sit 20-årsjubilæumsløb på Spa til at levere den bedste præstation i Formel 1 siden comebacket sidste år.

2. Bruno Senna – For at sætte sig i Lotus Renaulten (og give minder om Lotus-Renaulten, som onkel Ayrton kørte i 1985) og gøre det så flot om lørdagen, og være uheldig søndag.

3. Ayrton Senna-mindestenen som man først kunne se søndag efter løbet, da arrangørerne åbnede nogle flere låger, så folk kunne komme ud.

Toro Rosso'er
Copyright Michael Ewert


Bruno Senna
Copyright Michael Ewert


Alonso og Kobayashi
Copyright Michael Ewert


Ayrton Sennas mindesten
Copyright Michael Ewert


En speciel jubilæumsbil, der desværre er en gammel bil i nye klæder
Copyright Michael Ewert


Not

1. Regn – Jeg er træt af regn. Den dag regn ikke er våd længere, så er det (måske) noget andet.

2. Vejret på Spa gjorde, at der var ikke den samme stemning som f.eks. på Monza, hvor folk klæder sig ud.

3. Mad og toiletforholdene på banen – Når man serverer så dårlig (og løgfyldt) mad på banen, så må man sørge for, at toiletforholdene er i orden. Der var kø til de meget få campingtoiletter, der var så klamme at selv Roskilde Festival-gængerne ville overveje om det var noget de ville bruge.

Første sving
Copyright Pirelli


La Source første omgang
Copyright Michael Ewert


La Source første omgang
Copyright Michael Ewert


Kamp mellem Mercedes GP-kollegerne
Copyright Michael Ewert


Sebastian Vettel tog sejren
Copyright Michael Ewert


Sebastian Vettel er stadig flyvende i Formel 1
Copyright Getty Images/Red Bull Racing


Om to uger går det løs på Monza. Igen har Bil Magasinet Formel 1 folk på banen, så vi håber at kunne bringe billeder og historier fra banen i dagene efter løbet.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« En F1 jomfrus turbeskrivelse 2012-kalenderen nu bekræftet »