Vi skal ikke se Formel 1

Tænk på miljøet, tag cyklen i stedet for bilen, spis økologisk og efter årstiderne, handel lokalt og stop med at se Formel 1. (klumme)

Red Bull . Copyright Red Bull Media

Af: Lea Petersen (2) (lap_old@bmf1.dk) d. 5/12 2011 klokken 22:12

Sådan lød opfordringerne til en klimademonstration i weekenden i København. Ikke så underligt at jeg var lige ved at få min to-go kaffe galt i halsen, da de frygtelige ord ramte mine øregange: ”Vi skal ikke længere se Formel 1”.

Jeg var netop kommet gående fra Rådhusstrædet og videre henover Nytorv, da jeg tilfældigvis gik forbi, hvad der viste sig at være en klimademonstration. Jeg havde næsten lige rundet hjørnet til Frederiksberggade, da taleren udtalte de afskyelige ord, som jeg allerede synes, at jeg har skrevet alt for mange gange i denne klumme.

Et koldt gys løb ned over ryggen på mig og bevægede sig med en Formel 1 bils hast ned ad, op over, rundt om og ind i mig, til det omsluttede mig helt. En isnende kold, verbal gang tæsk.

”Hvad bilder du dig ind?!” Ordene drønede ud af munden på mig, og deres styrke og intensitet overraskede næsten mig selv mere, end de overraskede de omkringstående mennesker. Jeg var vred! Jeg var så vred, at jeg – efter udtrykket i de omkringståendes ansigter at dømme – næsten med garanti må være vokset to meter og have ændret hudfarve fra skandinav-bleg til syregrøn.

Ferrari introducerede et miljøvenligt alternativ til opvarmning af motorer

Det er ingen hemmelighed, at klima- og miljø forkæmpere længe har sendt dræberblikke i retningen af motorsportsverdenen (og til tider også omvendt), men hvad er egentlig hoved og hale i det hele? Er Formel 1 – og motorsport i det hele taget – så skidt, som klima- og miljøforkæmpere verden over prøver at gøre det til, og er disse forkæmpere ikke bare en samling hellige øko-hippier, som tror at al dårligdom kan kureres ved at dyrke sin egen rosenkål, gå i genbrugstøj og tage kolde bade?

Efter at min vrede havde sænket sig en smule (og efter jeg igen havde indtaget min normale højde og hudfarve) kunne jeg ikke lade være med at tænke, at de jo i princippet har ret, og for at det nu ikke skal være løgn, så gør jeg selv to ud af de tre ovennævnte øko-hippie-ting (og det er ikke at dyrke rosenkål!).

Cosworth.

Det er godt nok ikke længere de store V10 motorer, som sidder i Formel 1 bilerne, men det ville være synd at sige, at Formel 1 er sportsverdenens miljødarling nr. 1. Udover det bilerne forurener, når de er kørende, skal man ydermere tage højde for produktionen af bilerne og transporten af de respektive hold til og fra alle GP landene (for bare at nævne et par aspekter). Miljøvenligt kan man i hvert fald ikke ligefrem kalde det.

Når alt dette er sagt, så er Formel 1 folkene ikke bare de rene CO2 djævle (men det er jeg nu også sikker på, at i allerede godt er klar over).

Vindtunnel McLarens Technology Center Copyright McLraen Group

McLarens Technology Center Copyright McLraen Group

Åbningen af McLarens Technology Center Copyright McLraen Group

McLarens sejrsbillede. Det er Lewis' mor ved siden af Hamilton Copyright McLaren Media

I dag kunne man eksempelvis læse på McLarens officielle hjemmeside og på Formula1.com, at McLaren nu kan pryde sig med titlen som verdens første CO2 neutrale Formel 1 hold. Ved at implementere en række foranstaltninger, har holdet været i stand til at opnå årlige besparelser på mere end 1500 tons CO2. De fleste af disse er godt nok kommet til livs ved køb af en hel masse CO2 kvoter, men jeg tror nu stadig at Mclarens nye titel ville få klima- og miljøforkæmperne ved lørdagens demonstration til at løfte øjenbryn.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg hverken er ekspert på miljøfronten eller på, hvor meget hele Formel 1-møllen egentlig koster på verdens CO2-konto, men det er i hvert fald svært at se bort fra de eksperter som påstår, at vi udleder alt for meget af den såkaldte drivhusgas – ikke mindst os i de vestlige lande. Vi hører hele tiden, at vi skal spare på det ene, det andet og det tredje (selv når vi er ude på en fredelig julegave-shopping-tur), men ligefrem at boykotte Formel 1 er at gå til ekstremer. For hvad er en jul uden den fede julemad, hvad er Roskilde Festival uden lunke Odin pilsnere, og hvad er verden uden Formel 1? Jeg vil i hvert fald stadig have lov til at dyrke denne ”guilty pleasure”.

Her kan i læse meget mere om klimademonstrationen og om McLarens nye titel

Hvad er jeres mening om sagen?

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Mercedes GP udvider navnet Ingen Toro Rosso til Ricciardo? »