Peter Gethin død

Efter længere tids sygdom døde i går tidligere McLaren- og BRM-kører, Peter Gethin, i en alder af 71. Selv om Gethin ikke efterlader sig de største aftryk i motorsportshistorien, er der dog et enkelt usædvanligt løb at se tilbage på (6-minutters video).

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 6/12 2011 klokken 12:12

I en alder af kun 71 år døde den tidligere Formel 1-kører, Peter Gethin, i går efter længere tids sygdom.

Gethin er nok bedst kendt for sin usædvanlige sejr for BRM i 1971, i Italiens Grand Prix på Monza, hvor han i et dramatisk slipstreaming race tog sejren med blot 0.01 sekund for næsen af svenske Ronnie Petterson, der kørte i March.

Gethin var i øvrigt den første af fem kørere over målstregen indenfor 0,6 sekund i løbet, og som en yderligere kuriositet lå Gethin ved indgangen til sidste omgang tilbage på en fjerdeplads, men tog alligevel sejren. Dermed blev han den hidtil eneste kører, der har vundet et løb uden at føre en eneste omgang. Sejren skulle vise sig at blive kørerens eneste i F1-karrieren.

Se den 6-minutters video herunder fra Gethins spektakulære sejr på Monza 1991, og læg mærke til hvor dramatisk tæt der blev kørt dengang – vel at mærke uden brug af DRS og KERS:



Peter Gethin blev født i Epsom, Surrey i England, og var søn af en professionel jockey. Han startede sin karriere i en Lotus 7 på Brands Hatch i begyndelsen af 1960’erne, hvorefter han købte en Lotus 23 og vandt Guards Championship i 1964.

Da han var sidst i tyverne, rettedes opmærksomheden mod det britiske F3-mesterskab, hvor han kørte sammen med Piers Courage og Jonathan Williams. Derefter tog han andenpladsen i D'Albi F2 Grand Prix, hvilket gav ham en plads i daværende Formel 5000 med Church Farm Racing i 1969.

Foruden at vinde Formel 5000-mesterskabet i både 1969 og 1970 vandt Gethin også et løb for McLaren i den canadisk-amerikanske Challenge Cup. Det førte i 1971 til en plads i Formel 1, idet han kom ind i teamet efter grundlæggeren, Bruce McLarens, tragiske død. Gethins bedste resultat var en sjetteplads i tolv løb.

Peter Gethin i Yardley BRM tog sejren på Monza, 1971.

Herefter kom briten til BRM, hvor han som nævnt vandt i sit kun andet løb for teamet og som erstatning for Pedro Rodriquez, der tidligere var omkommet i en sportsvognsulykke på Norisring. Sejren skulle vise sig at blive Gethins eneste podieplacering det år. Året efter blev det kun til ét point i hele sæsonen.

Det var i Formel 5000, Gethin følte sig mest hjemme. Således slog et felt af F1-biler i sin Chevron i 1973-udgaven af Race of Champions, og det følgende år kørte han Formel 5000 Tasman Series i Australien og New Zealand, hvor han tog 1974-titlen - også i en Chevron - før han året efter kom tilbage til F1 for Lola, dog uden større held, hvorefter han endelig stoppede karrieren.

Efter pensioneringen kom Gethin i 1984 ind i ledelsen af Toleman F1-teamet, og efter to år flyttede han til Formel 3000, hvor han etablerede Peter Gethin Racing, der eksisterede frem til slutningen af årtusindet. Til sidst drev Gethin en racerskole på Goodwood-banen i England.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Sauber vred på FIA FIA bekræfter 2012-kalender »