Læserinterview - Rush

For to uger siden var to heldige læsere med BMF1 inde og se Formel 1 filmen Rush før alle andre. Her kan i læse deres anmeldelse af filmen.

Screenshot fra filmen Rush . Copyright Universal Studios

Af: Lea Petersen (2) (lap_old@bmf1.dk) d. 12/9 2013 klokken 07:09

Fredag den 30. august klokken 09:00 indfandt undertegnede sig på UIP’s (United International Pictures) adresse på Frederiksberg. Her skulle jeg – sammen med de to BMF1 læsere Signe Marie Knudsen Hinge (24) og Patrick Tomczyk Aarup (19) – se Ron Howards seneste spillefilm Rush. Efter filmen spurgte jeg Signe og Patrick om, hvilket indtryk filmen havde efterladt hos dem. Her kan du læse, hvad de svarede, og om filmen måske også er noget for dig (det tror jeg nu nok at den er).

Lea BMF1: Hvad er jeres generelle indtryk af filmen?

Signe: Jeg synes generelt at den ar rigtig godt filmet, og så var der en god balance mellem det der rent faktisk skete i sin tid og hvad man kan tage sig af filmiske friheder. Det var også en enormt flot portrættering af de to hovedpersoner.

Patrick: Jeg synes også at det er utroligt at man kan få den her film til at fremstå på den måde som den gør, især med hensyn til Laudas og Hunts rivalisering, som jeg slet ikke vidste så meget om i forvejen. Jeg har ikke været Formel 1 fan i specielt mange år, og jeg vidste derfor heller ikke så meget om deres rivalisering, men det gør jeg nu. Jeg ved noget mere om nogle andre kørere fra den tid, og jeg synes generelt at rivalisering i Formel 1 er en interessant problematik at tage fat på.

Lea BMF1: Ja, og nu er det jo faktisk også meget påfaldende at vi sidder tre personer her, som ikke engang var et glimt i vores fædres øjne den gang i midt 70’erne.

Signe: Nej, det er rigtigt, men jeg synes nu alligevel at det er spændende at vide noget om, hvordan Formel 1 var i 70’erne. Hvor farlig sporten var den gang, hvor langt kørerne turde trække den ud, og hvad der betød mest: at vinde eller at overleve. Det er også en enormt interessant vinkel.

Lea BMF1: Hvordan synes i at portrætteringen af henholdsvis James Hunt og Niki Lauda er lykkedes i filmen?

Patrick: Nu kender jeg som sagt ikke så meget om de to som udgangspunkt, men jeg synes umiddelbart at de har ramt den meget godt. Chris Hemsworth gør det godt i rollen som den her meget dameglade mand med et glimt i øjet. Det samme gør sig gældende for Daniel Brühl i rollen som den lidt mere mystiske og betænksomme Niki Lauda.

Signe: De er rigtig godt castet begge to, men jeg synes at meget af det ligger i manuskriptet og den måde filmen er blevet instrueret på. Det er virkelig flot den måde man har formået at skrue filmen sammen på, så man ikke holder med den ene frem for den anden, selvom der er tale om en rivalisering. Man ser de gode sider af begge kørere, og man ser jo faktisk også, at de på visse punkter er meget ens, selvom de umiddelbart fremstår meget forskelligt. Manuskriptet er i det hele taget bare skrevet perfekt til dem, og der kommer ind i mellem nogle rigtig gode, intense samtaler ud af det. Nu har jeg hørt meget om James Hunt og Niki Lauda fra min far, og jeg har også læst en del om dem, og i mine øjne går filmen godt i spænd med virkeligheden. Man kan selvfølgelig godt se, at der i filmen er skruet lidt mere op for dramatikken, men det gør jo også bare, at filmen bliver mere interessant.

Lea BMF1: Synes i at det her er en film udelukkende for Formel 1 fans, eller kan andre uden en interesse for motorsport også få noget ud af at se den?

Signe: Jeg mener helt sikkert at folk, der ikke er Formel 1 fans, også kan få noget ud af den. Både i forhold til den måde den er filmet på, til manuskriptet, som jeg synes var helt genialt skrevet, og i forhold til skuespillerne. Og så er der jo også lidt ”eye candy” til pigerne. Derudover kan man altså heller ikke komme udenom, at det bare er en god historie i sig selv. Der er lidt for enhver smag synes jeg.

Patrick: Nu er filmen også mere eller mindre todelt: man har en del, der fortæller baggrundshistorien, og så man ved siden af alt det, der foregår ude på banen. Havde man kun den del med, som handler om racing ville det blive en meget snæver film, og derfor har man selvfølgelig valgt at fokusere på begge aspekter. På den måde kan man også ramme en bredere målgruppe.

Lea BMF1: Følte i at der var nok racing i filmen?

Signe: Ja, det synes jeg. Det var rigtig fint lavet, også i forhold til at man blandt andet så Niki Laudas indflydelse på konstruktionen af bilerne, hvilket jo også er en stor del af Formel 1. Det er jo ikke bare at sætte sig ned i en bil og kørere rundt på en bane. Det er vigtigt at forstå, hor svært det rent faktisk er at køre Formel 1. Men som sagt synes jeg at man har fundet en fin balancegang mellem historiefortællingen og racingaspektet. Det skal jo ikke kun være en film for Formel 1 fans.

Patrick: Jeg er helt enig, selvom jeg godt kunne have ønsket mig at se en smule mere fra de forskellige Grand Prixer, men så var filmen måske også blevet for lang.

Lea BMF1: Lige til sidst: hvor mange stjerner vil i give filmen på en skala fra 0-5 stjerner?

Patrick: Så vil jeg give den 4 ½. Jeg er måske lidt detaljepsykopat, men når man fx ser en af kørerne snakke med pit-crewet under et pitstop, så falder det en lille smule fra hinanden i mine øjne. Det trækker derfor en smule ned for mit vedkommende, og så ville jeg også gerne have set en lille smule mere ræs. Men bortset fra det synes jeg at filmen var rigtig god.

Signe: Jeg vil godt gå lidt højere og give den 5 ud af 5 stjerner. Jeg synes at det var en fantastisk filmatisering. Den var virkelig en fryd for øjet. Samtidig synes jeg også at de har portrætteret de her to personer rigtig flot, og de har også ramt deres indbyrdes forhold til hinanden virkelig godt. Ron Howard kan enten lave rigtig gode film eller rigtig dårlige film, og det her var helt klart en af de vanvittig gode af slagsen.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Rush anmeldelse Sprængfarlig Ferrari-duo kan give Red Bull problem »