Max Mosley frygter kollaps

Den tidligere FIA præsident Max Mosley frygter, at Formel 1 nærmer sig et kollaps. De svimlende summer, som det kræver for at være en del af gridden, undergraver selve sporten, mener han.

Af: Jens Hvas (jh@bmf1.dk) d. 7/4 2015 klokken 19:04

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at mange Formel 1 teams kæmper voldsomt med at få økonomien til at hænge sammen. I sidste sæson måtte både Caterham og Marussia dreje nøglen om, og flere andre teams har det meget svært.

Max Mosley
Copyright FIA


Den tidligere FIA præsident Max Mosley, som alt andet lige må vurderes at have en vis viden om sporten, siger i et interview med ’DPA’, at sporten i hans øjne risikerer et totalt kollaps, hvis ikke man snart finder en holdbar løsning på den økonomiske situation, som plager mange af holdene. Mosley sigter både til de stadig stigende omkostninger ved at deltage i sporten og til den nuværende fordeling af indtægterne, som i hans øjne er alt andet end rimelig.

”Mindst halvdelen at de nuværende teams er ganske enkelt ikke i stand til at konkurrere, fordi de ikke har penge nok, og i mine øjne er det helt galt,” siger den 74-årige brite, som stod i spidsen for FIA fra 1993 til 2009.

Teamfoto, Merecdes AMG
Copyright Mercedes AMG


”Man ville helt åbenlyst ikke tillade noget hold at køre med en større motor end de andre teams, men når et hold i dag har 5 gange så mange penge, så er det præcis det samme, som hvis de havde en større motor. Det er ganske enkelt ikke fair ud fra et sportsligt synspunkt.”

Mosley mener, at der skal helt radikale ændringer til, og han sigter direkte efter teamcheferne, som i hans øjne burde have en indlysende interesse i, at sporten består.

”Man burde placere alle teams omkring det samme bord og sige ”Vi har et fælles kæmpestort problem, fordi nogle få af jer har masser af penge, mens de fleste af jer ikke har nok. Hvis vi fortsætter sådan her, så vil Formel 1 kollapse, så nu inviterer vi jer alle til at blive enige om en løsning.” Men de ville være nødt til alle at blive enige. Det kan ikke gøres, hvis det ikke er enstemmigt,” siger Mosley videre.

Christian Horner og Bernie Ecclestone
Copyright Getty Images/Red Bull Racing


Sidst i interviewet kommenterer den tidligere præsident også på det nuværende tekniske reglement, som han mener er en tand for ambitiøst. FIA har ganske enkelt villet for meget for hurtigt. ”Det er indlysende, at der er tale om fantastisk teknologi, men en stor del af den er skjult, så ingen alligevel kan se den – 90 procent, eller måske 95 procent, af det, der foregår, er usynligt for enhver udefra, og det holdes endda hemmeligt internt på holdene. Det har ændret sig helt enormt – om det så har ændret sig til det bedre? Jeg synes, det er gået for vidt,” siger Mosley.

”Det er godt, at det konstant bliver mere sofistikeret, mere teknisk osv. Men på et tidspunkt skulle man have indført en restriktion for, hvor mange penge, man må bruge på det.”

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« McLaren forventer ingen fremgang Toto: Vi er ikke faldet i søvn »