Hvem er Alexander Rossi?

Formel 1-feltet fik denne weekend en ny kører. Den 23-årige amerikaner er den første amerikaner i Formel 1 i næsten 100 måneder, men hvem er han, og hvorfor har han valgt at køre med nummer 53 på sin bil?

Alexander Rossi . Copyright Caterham F1

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 20/9 2015 klokken 11:09

Den næsten 24-årige racerkører (han fylder 24 på torsdag, red.) Alexander Rossi er ikke et helt ubeskrevet blad i Formel 1. Han har testet for BMW og blev den officielle Formula BMW-verdensmester i 2008, da han vandt Formula BMW World Final foran vores danske kører, Michael Christensen. BMW World Final bestod af de bedste fra de fire BMW-serier, der blev kørt i verden.

Efter BMW-titlen skiftede han til International Formula Masters-serien, hvor han vandt tre løb, inden han i 2010 var med i det nyetablerede GP3-mesterskab. Her var han holdkammerat til Esteban Gutierrez og Pedro Nunes. Esteban Gutierrez vandt titlen, mens Rossi med to sejre kom ind på fjerdepladsen.

Efter GP3 gik turen til World Series by Renault, hvor han kørte i tre år. Det blev til et par sejre, og i 2011 en samlet tredjeplads efter mesteren Robert Wickens og Jean-Eric Vergne. I 2012 var han oppe imod Kevin Magnussen og Marco Sørensen.

2013 skiftede den amerikanske kører til GP2-mesterskabet; en serie, han tilbage i 2009-2010 havde stiftet bekendtskab med i form af ”vinterserien” GP2 Asia. Rossis hold var EQ8 Caterham Racing, der var juniorteam til Caterham F1-holdet, som Alex samtidig blev officiel testkører for. Amerikaneren deltog også for Greaves Motorsport i Le Mans i LMP2-klassen i den Caterham-støttede racer.

I sæsonens sidste løbsweekend i Abu Dhabi fik Rossi sin første sejr, og successen skulle fortsætte i 2014. Et eller andet sted gik det galt, for midt på sæsonen brød han med EQ8 Caterham Racing og stoppede samtidig som testkører for Caterham F1. Der gik dog ikke lang tid, før han blev annonceret hos GP2-holdet Campos Racing, og samtidig blev han officiel reservekører hos Marussia F1-holdet.

Formel 1-mæssigt var det ikke blevet til meget test siden sejrstesten i 2009, da han vandt BMW World Final. Rossi havde kontrakt med US F1-holdet (som aldrig kom til start) som test- og reservekører i 2010. I 2014 fik han en fredagstræning for Caterham F1 i Canada og deltog også i Young Drivers-testen på Silverstone det år.

Forud for det belgiske Grand Prix i 2014 blev Alexander Rossi annonceret som løbskører for Marussia. Han skulle køre løbet i Belgien i stedet for englænderen Max Chilton, men den debut kom desværre ikke. Det handlede om, at nogle af Chiltons sponsorer ikke havde betalt til tiden. Næste chance skulle være kommet i Rusland som stand-in for den skadede Jules Bianchi, der ugen før var kørt galt i Japan, men her valgte Marussia med accept fra FIA kun at køre med en bil

I år har Rossi så deltaget i GP2-mesterskabet for Racing Engineering. Selvom han ikke har haft de store chancer overfor ART’s McLaren-tilknyttede kører Stoffel Vandoorne, der løber med GP2-titlen i år, så er det alligevel blevet til to sejre til den amerikanske kører, og der resterer stadig tre afdelinger i GP2-mesterskabet. Spekulationerne om en mulig løbskørerplads hos Haas F1 har der været gang i længe.

16. september 2015 blev det annonceret, at Alexander Rossi afløser spanske Roberto Merhi hos Manor Marussia i de fem løb, der ikke falder sammen med GP2-mesterskabet. Det vil sige, at han får debut i Singapores Grand Prix, hvor han den 18. september for første gang kan sætte sig ned i en Formel 1-bil med titlen som officiel Formel 1-kører.

Ikke siden Europas Grand Prix 2007 har USA haft en amerikansk kører som deltager i Formel 1.

Bilen, Alexander Rossi skal køre i, bærer nummeret 53: Hvorfor den gør det er en sød historie, som man kan takke Disney for. Oprindelig var det meningen, at han ville køre med nummer 16, men det nummer er allerede tilknyttet en Red Bull, så han måtte vælge et andet nummer.

Det blev så nummer 53, det samme nummer som folkevognen Herbie har i de klassiske Disney-film. Selv siger køreren fra Californien, at han oprindelig valgte nummer 16.

”Det er nummeret, jeg brugte i mange gokartløb, men det viser sig, at det er et reservenummer hos Red Bull. Så jeg valgte 53, da jeg er i stand til at lave et cool logo med det.”

Rossi ser frem til de kommende løb og føler sig godt tilpas hos sit nye hold.

”Jeg føler mig ikke som nyankommen til holdet, da vi allerede var sammen i 2014. Siden da har vi holdt kontakten, men for at være ærlig, så havde jeg ikke forventet at køre F1 i år.”

Hvordan det går amerikaneren i hans Formel 1-debut, kan du se på f.eks. TV3 Plus eller i vores liveopdateringer fra løbet i Singapore.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Vettel og Ricciardo troede at Mercedes bluffede Ingen straf til Bottas »