Magtkamp mellem FIA og Formel 1

Får vi flere teams at se i Formel 1 allerede fra 2025? Åbenbart er der udbrudt en magtkamp mellem FIA, F1 og de etablerede teams – og det drejer sig selvfølgelig også om penge.

Mohammed Ben Sulayem . Copyright FIA Formula 1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 19/7 2023 klokken 10:07

Situationen mellem FIA og det officielle Formel 1 er anspændt, når det drejer sig om nye teams.

Det tyske magasin auto, motor und sport melder om, at der i øjeblikket foregår en magtkamp mellem F1 og FIA angående Andrettis og General Motors’ ansøgning om at få en fod inden for motorsportens kongeklasse.

Kort fortalt drejer det sig bl.a. om, at FIA’s præsident Mohammed bin Sulayem ønsker at vise, at det ikke kun er Stefano Domenicali, der er chef for Formel 1, men at FIA’s præsident også vil have en finger med i spillet.

Set fra FIA’s side vil det være godt at få flere teams med i Formel 1, så Formel 1 ikke kun bliver en lukket klub for 10 mere eller mindre faste teams.

Italiens Grand Prix 2022. Mercedes teamet med sørgebind pga Dronning Elisabeths død. Mohammed Ben Sulayem og Ross Brawn stod med MercedesItaliens Grand Prix 2022. Mercedes teamet med sørgebind pga Dronning Elisabeths død. Mohammed Ben Sulayem og Ross Brawn stod med Mercedes
Copyright Mercedes AMG


F1’s CEO Domenicalli understøttes dog af de etablerede teams, der ikke er meget interesserede i at få nye teams med i Formel 1, da det efter deres mening angiveligt ikke bidrager med nogen "merværdi" til Formel 1.

Men selvfølgelig drejer det sig også om penge, for når der er flere teams, er der også flere, der skal dele F1’s pengekage.

Alligevel tyder meget på, at FIA er på vej til at godkende Andrettis team, og at det amerikanske hold allerede længe har arbejdet på at komme til start fra 2025, skriver "auto, motor und sport".

Det ville dog betyde, at Andretti skal udvikle og bygge biler til to reglementer (da der kommer et nyt reglement fra 2026) uden at være del af den såkaldte Concorde-aftale, hvilket også betyder, at Andretti ikke ville få en bid af kagen, for dette kræver godkendelse fra Liberty og Formel 1-managementet.

Der har tidligere været spekulationer om, at Hitech-teamet omkring den kasakhiske milliardær Vladimir Kim også ville være at finde blandt ansøgerne, men der er opstået usikkerhed om, hvor Vladimir Kim har sine penge fra: Angiveligt skulle flere at pengene være kommet fra en gammel F1-bekendt, nemlig Dmitri Mazepin, som er underlagt sanktioner som følge af Ruslands krig mod Ukraine.

Derudover skulle Rodin Motorsport fra New Zealand, som milliardæren David Dicker står bag, har ansøgt om en startplads i Formel 1.

Indtil videre har FIA ikke meldt noget officielt ud om nye F1-teams, men der ventes en udmelding i løbet af sommeren.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Nye dæk-regler til Ungarns Grand Prix Optakt til Ungarns Grand Prix »