• Forside

F1 tabte til F16

Fredag var Christijan Albers og hans Spyker F8-VII i en noget usædvanlig duel. Oppe i mod 10.000 hestekræfter fra en F16 tabte Christijan Albers efter 300 meter. Duellen var døbt Full Throttle og blev afviklet på Volkel Air Force Base.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 22/4 2007 klokken 15:04

Selve duellen foregik over den 1000 meter lange startlangside på Volkel Air Force Base i det sydlige Holland, og mens Spyker stillede med Christijan Albers og hans Etihad Aldar Spyker F8-VII, så stillede det hollandske luftvåben med kaptajt Ralph ’Sheik’ Aarts og hans RNLAF F16 jager.

Christijan Albers hilser på Ralph Aarts

Som man kunne forvente så kom Albers F1 racer bedst af sted. Den lille lette 800+ hk racer tog starten foran det noget tungere F16 fly, men efter 300 meter havde Ralph Aarts i F16 jageren, indhentet den lille Spyker og trak fra de næste 700 meter.

Efter 1000 meter lettede F16 flyet fra banen med en fart på 450 km/t. Det hele tog 15.5 sekunder, og for Christijan Albers var nederlaget noget han kunne tage med et stort smil.

”Det var et tæt løb. De første 300 meter kunne jeg se flyet i mine spejle, men så accelererede han bare forbi mig og ud i horisonten - Det var utroligt.”

De to duellanters hjelmbeklædning

”Jeg har aldrig været tæt på en F16 eller siddet i en, så det var virkelig interessant at sammenligne præstationerne af begge to. Ud over opvisningen (Ralph Aarts viste hvordan han kunne med F16 flyet, da han lettede fra startbanen), så gør Ralph og hans team noget fantastisk arbejde. Jeg har en masse respekt for dem.”

Ralph Aarts er ikke en hvilken som helst pilot. Med over 1100 flyvetimer under sig, samt deltagelse i operationer i Afghanistan er det en pilot, som har lært at kende sit fly. Han fik sine vinger i år 2000 efter tre års tjeneste og har siden 2001 været en del af 313 Squadron, der holder til på Volkel Air Force Base.

Christijan Albers var et stort smil efter duellen. Det samme var Ralph Aarts.

”Det var virkelig tæt, men jeg er glad for at det sluttede med, at jeg kunne tage en Formel 1! Det var stort at se disse to high-tech verdener af flyvning og Formel 1 mødes for første gang i Holland. Jeg håber virkelig det vil inspirere nogle flere unge mennester til at melde sig.”

Ralph Aarts viser hvad han kan med en F16

Michiel Mol, Spykers Formel 1 chef sagde efter duellen.

”Begge maskiner er fantastiske. Jeg er stolt over at vi har kunne lave så flot et show.”

F1 vs F16

Selve showet foregik som et lukket arrangement med 10.000 specielt inviterede gæster. Formålet var at inspirere unge mennesker til at melde sig til militæret og vise, at man hvis man er dygtig nok kan få lov at flyve materiel, der er hurtigere end Formel 1.

Skulle man foretage en ren sammenligning mellem de to kombattanter, så var Christijan Albers undermotoriseret i forhold til F16 flyet. 800+ hk mod 10.000 kh, en topfart på 350+ km/t mod 2020 km/t. G-kræfter i sving op imod 5 G for F1’eren og 9 G for F16 flyet. Til gengæld er der lige det med vægten og havde der været et sving på banen, så havde F16 flyet tabt.

Der var glæde efter det vellykkede arrangement

Men et vellykket arrangement og altid en fornøjelse at se denne slags dueller.

RELATEREDE NYHEDER