• Forside

Monacos Grand Prix - Hamilton vinder

Stjernerne var klar, kørerne var klar og de smukke veldrejede babes levererde alle sammen glamour og glitter til dette års prestige-løb, nemlig Monacos Grand Prix. Den endelige vinder blev McLarens Lewis Hamilton.

Bilmagasinet Logo . Copyright Bil Magasinet BMF1

Af: (@bmf1.dk) d. 25/5 2008 klokken 13:05

Herunder finder du Monacos Grand Prix, som begivenhederne fandt sted, LIVE:



Velkommen til endnu en udgave af det klassiske gadeløb, Monacos Grand Prix.

Som sædvanlig er vi på pletten med direkte kommentarer hele løbet i gennem.

Under gårsdagens kvalifikation i Monaco´s snævre og smalle gader, var det Felipe Massa der fejede al modstand af bordet og tog pole, for 12. gang i karrieren. Den brasilianske kører har indrømmet, at han bestemt ikke kan lide den klassiske bane, men det var endda meget svært at se, for han susede rundt på den, som var det hans helt egen forlystelsespark.

Begge Ferrari´er var stærke, men langt fra dominerende i de sidste minutter af kvalen. Både Kimi Räikkönen og Lewis Hamilton var under 1/10-del af et sekund efter Massa, så det var lige ved og næsten. Og man kan sige, at rollerne har byttet plads.

Banen er ikke en typisk Ferrari-bane, snarere tværtimod. McLaren-Mercedes har vist sig stærke i de senere år, især i 2007, hvor Fernando Alonso vandt foran daværende teamkollega, Lewis Hamilton, med mere end et minut ned til Felipe Massa. Denne gang, er det dog Felipe Massa, der sidder med den stærkeste hånd

BMW Sauber fik ikke den ønskede kvalifikation. Robert Kubica fik en anstændig femteplads til dagens løb, mens Nick Heidfeld måtte tage sig til takke med en skuffende 13. plads.

Nico Rosberg viste sig fra sin gode side og satte sin Williams racer på en sjette bedste tid, hvilket er et ok udgangspunkt for ham.

Fernando Alonso syver og Trulli otter. De to Red Bull kørere Mark Webber og David Coulthard starter ni og ti.

Der er normalt højt solskin over banen, men i dag bliver paraplyerne ikke gemt alt for langt væk, for regnen er lige netop begyndt. Velkommen til!

Heikki Kovalainen, der skulle have startet fra en fjerdeplads, bliver skubbet tilbage i pitten og skal starte løbet derfra. Som vi har fået at vide, stallede hans racer på gridden og han kom ikke afsted på opvarmningsomgangen.

1
Stærk start fra Massa, der holder racing line, men Hamilton kommer snildt forbi Kimi, der missede starten. De tre forreste kører meget hurtigt væk fra resten. Kubica fire og er halvandet sekund efter Kimi.

De regner meget stærkt nu og alle mekanikerne holder sig klar. Button rammer lige Heidfelds bagdæk og må en tur i pit. Man benytter chancen i pitten, til at skifte til full-wet dæk, for det regner meget nu.

Alonso er kommet et par pladser op og er femmer, Rosberg er sekser.

2
Efter to omgange ligger de tre førende et godt stykke foran resten. Nico Rosberg har fået et skub på næsen og må en tur i pit.

Også Timo Glock har fået ramt en bagfra, for hans næse mangler helt.

3-4
De forskellige biler gør sig efterhånden klar til at pitte, men de venter stadig. Hamilton bremser meget tidligt i det første sving, for hans grip er meget dårligt. Alligevel kan han holde afstanden til Massa, der dog ser meget hurtig og stabil ud i dag.

Når jeg taler om afstanden, mener jeg at Massa allerede er godt to sekunder foran Hamilton. Kimi er også faldet lidt tilbage og ligger et pænt stykke efter Hamilton. Ikke en god start for Kimi.

5-6

Sort uheld for Hamilton! Hans venstre bagdæk er væk og det ligner at han har strejfet noget, måske en barriere. Ja, han rammer barrieren i Tabac-svinget, der som bekendt er meget lumskt.

Kubica er nu treer, efter at Kimi er kommet forbi Hamilton, på grund af hans tidlige pit. Der er under et sekund mellem finnen og polakken.

7-8
Hamilton er tilbage på en femteplads efter den ærgerlige oplevelse med bagdækket.

Fernando Alonso er ligeledes i problemer. Hans venstre bagdæk er også punkteret. Nej, vent! Hans venstre ophæng ser skævt ud, og det kan betyde et tidligt exit for spanieren. Alonso i pit, men ingen problemer med ophængningen. Ud igen.

Samme sted som Alonso ramte barrieren, lige før Casino, taber Coulthard bagenden og crasher lige ind i barrieren. Den aldrende skotte kan komme tidligt tilbage til sit hotel. Anden gang Red Bull skal genopbygge hans racer.

Lige bag Coulthard kommer Bourdais og kan ikke undgå at ramme skotten. Ogsa franskmanden er ude.

Safetycar på banen og det betyder at de 13 sekunder som Massa allerede havde kørt hjem foran Kimi, er væk og løbet skal genstartes bag SC.

9-10
SC kører ind efter denne omgang og stilingen er Massa, Raikkonen, Kubica, Hamilton, Heidfeld, Alonso, Webber og Nakajima.

Massa øger afstanden op til SC for at få plads. løbet er frit igen efter den meget hurtige oprydning af de ødelagte biler.

Raikkonen modtager en straf! Han havde ikke fået alle hjul på inden tidsgrænsen der angiver hvor lang tid der er tilbage, før løbet starter. Det betyder en bitter drive through straf til finnen.

Nr. Kører Hold Forskel Sum Pit
1. Felipe Massa Ferrari 10. omg.    
2. Kimi Räikkönen Ferrari 1,1 sek. 1,1 sek.  
3. Robert Kubica BMW Sauber 0,6 sek. 1,8 sek.  
4. Lewis Hamilton McLaren 0,6 sek. 2,5 sek. 1
5. Nick Heidfeld BMW Sauber 1,0 sek. 3,5 sek.  
6. Mark Webber Red Bull 0,7 sek. 4,3 sek.  
7. Fernando Alonso Renault 0,8 sek. 5,1 sek. 1
8. Kazuki Nakajima Williams 1,1 sek. 6,2 sek.  
9. Rubens Barrichello Honda 1,2 sek. 7,5 sek.  
10. Adrian Sutil Force India 0,7 sek. 8,2 sek.  
11. Nelson Piquet Jr Renault 1,5 sek. 9,8 sek.  
12. Jarno Trulli Toyota 0,9 sek. 10,8 sek. 1
13. Sebastian Vettel Toro Rosso 0,7 sek. 11,5 sek.  
14. Giancarlo Fisichella Force India 0,8 sek. 12,4 sek.  
15. Heikki Kovalainen McLaren 0,4 sek. 12,9 sek.  
16. Nico Rosberg Williams 0,4 sek. 13,4 sek. 1
17. Timo Glock Toyota 1,1 sek. 14,5 sek. 1
18. Jenson Button Honda 1,5 sek. 16,1 sek. 2
Udgåede kørere
  David Coulthard Red Bull   +3 omg.  
  Sébastien Bourdais Toro Rosso   +3 omg.  

Stillingen efter 10 omgange



11-12
Alonso og Webber kæmper godt. Vi ser i slow motion, hvordan Alonso kommer forbi Webber. Godt set af spanieren.

Kimi skal til at komme i pit, for han skal tage straffen indenfor tre omgange efter den er givet.

Masser af regn og action i de tætte gader.

Problemer for Heidfeld, der ellers er kommet godt op i feltet. Alonso har ingen problemer med at følge efter tyskeren.

Banen er glat som brun sæbe og der bliver ikke kørt særlig hurtigt.

13-14
Kimi kører i pit på den sidste tilladte omgang og er ude på en fjerdeplads ifølge grafikken.

Kubica er toer, men en del afstand op til Massa, der bare kører.

Alonso vil forbi Heidfeld, men i det langsommeste sving på banen, vil spanieren forbi, men rammer lige i siden i Heidfeld. Heidfeld kører videre, mens Alonsos næse bliver beskadiget.

Rosberg kom også i klemme og mistede sørme endnu en gang næsen. Alonso er ude igen efter sit pitstop.

Massa kører ikke hurtigt, men sikkert, dog kommer han en del for langt ud i Tabac og rører næsten væggen.

15-16

Massa, med fem sekunders føring, kommer for langt i det første sving og Kubica kommer forbi uden problemer. Kubica kan få en fantastisk dag her i Monaco.

Kubica, Massa, Hamilton, Raikkonen. Omgangen efter Massa lille ekskursion, viser Kubica hvordan man tager svinget. Ingen problemer for det store talent.

Heidfeld er i problemer, og der er ingen meldinger om hvad der sker for tyskeren. Ingen fart, og han begrænser farten på de andre bagfra kommende biler.

17-18
Heidfeld i pit og får nye dæk på. Måske de kunne skrue lidt på bilen og der er chance for at han nu har fået mere fart i bilen

Vettel er nummer elleve og Kovalainen lige efter.

Sutil er overraskende sekser. Forklaringen på Heidfelds langsomme fart, høres i radioen. Han var punkteret på venstre bagdæk, det dæk der blev ramt af Alonso.

19-20
Kubica, den førende, overhaler Heidfeld med en omgang. Sikke en dag for den tyske kører.

Der er stadig meget regn på banen, men mindre spray bag bilerne.

Massa er under et sekund fter Kubica. Sutil er bare kørt stille og roligt op gennem feltet og i en karrygryde, er det ganske udmærket!

Efter tyve omgange er Barrichello også kommet pænt op. Han ligger otter nu.

Rosberg er hurtigste mand lige nu.

Trulli og Barrichello haler ind på Sutil. Trulli har et sekund op til Sutil.

21-22
Kubica fører stadig og ingen dramatik deroppe. Kampen er i midterfeltet for tiden.

Men Massa henter en smule på Kubica og der er stadig et sekund mellem de to.

De to skiftes til at være hurtigst.

Raikkonen henter en smule på Hamilton på tredjepladsen, men de to har over tolv sekunder op til Massa på andenpladsen.

23-24
Trulli har fået lidt luft ned til Barrichello, mens Nakajima forsøger at hægte sig på brasilianeren.

Det er nok snart tid til at bilerne skal i pit, og det kan blive afgørende. Piquet kommer lige lidt langt ud i et sving og Kovalainen kommer forbi uden problemer.

Massa sætter hurtigste omgang.

Trods hans andenplads i løbet, ser Massa selvsikker ud og ser ud som om han venter på chancen for at komme forbi Kubica. Måske skiftet kommer i forbindelse med pit.

25-26
Piquet og Vettel har en lille dyst. Et tæt midterfelt, her efter 25 omgange.

Der gøres klar i pit til Kubica og dermed hans første pit. Massa kører videre på banen og nu skal der køres tid ind for brasilaneren!

8,7 sekunder til Kubica i pitten. Han kommer ud lige efter Kimi og er nu på en fjerdeplads. Spørgsmålet er om Massa får kørt nok tid ind, inden hans eget stop.

Raikkonens frontvinge flagrer en del og den rører asfalten. Vi ser i slow, at Kimi kommer lidt langt ud i St. Devote og skal have en ny næse. Hvis han kan holde den inden sit pitstop, kan han spare tid, men det koster alligevel.

27-28
Kimi i pit. Ny næse. Meget langsomt stop. 16 sekunder til finnen, men den gjorde ondt.

Sutil kommer forbi Kimi. Sikke en præstation af det lile indiske team.

Massa fører nu, Hamilton lige efter. Så kommer Kubica der taber en del tid og Webber på en flot fjerdeplads.

29-30
Der er 11 sekunder mellem Hamilton og Kubica. Hamilton har haft et stop og har også meget benzin med ombord.

Banen er meget mere tør nu, efter regnen er stoppet. De fleste kører på intermediates.

Trulli, Barrichello og Nakajima ligger stadig og holder den samme afstand mellem sig. Kovalainen vil meget gerne forbi, men det er svært her på banen. Heidfeld lukker og slukker feltet på en 18. plads.

31-32
Kubica har lige kørt hurtigste anden sektor, men har næsten 30 sekunder op til Massa. Sutil har 8 sekunder op til Webber, men har derimod syv. Otte sekunder ned til Raikkonen på 6. pladsen.

Massa er ved at skal overhale de langsomme kørere, og han vil nok tage sit stop nu.

Som forventet kører Massa i pit, for at undgå mere trafik. Kubica skal bare køre til nu!

Hamilton fører løbet nu. Massa kommer ud efter Hamilton og lige netop foran Kubica. Godt arbejde.

33-34
10 sekunder mellem Hamilton og Massa. Heidfeld tøffer rundt bagerst og har ikke noget at gøre godt med.

Glock, Button og Fisichella ligger og roder rundt nede omkring 13. pladsen.

Kubica presser Massa, mens Hamilton bare kører derudaf.

Piquet er presset bagfra af Vettel. Kovalainen i pit og ud uden vanskeligheder. Ikke nogen strålende præstation for finnen i dag.

Det må siges at være ganske godt klaret af Sutil, der stadig holder sin femteplads, men han har endnu ikke taget sit stop. Måske de vil køre ham gennem på et enkelt?

35-36
Webber kører meget hurtigt nu, men har stadig over 25 sekunder op til Kubica. Banen er meget mere tør nu, men der ligger stadig lommer med vand rundt omkring på banen.

Hamilton er 15 sekunder foran Massa, mens Sutil sætter hurtigste omgang!

37-38
Mark Webber hurtigste mand lige nu, men Sutil nåede altså lige at være den hurtigste mand i en enkelt omgang.

Trulli pitter fra en 7. plads. Ud efter næsten 11 sekunder og får de blide regnvejrsdæk på.

Der forventes regn inden for femten minutter.

Glock ned mod Mirabeau mister bagenden og banker numsen ind i væggen. Fisichella, der ikke har imponeret i dag, stiger ud af bilen og er også færdig for i dag. Hans 200. løb blev ikke den hyldest han ønskede.

39-40
Hamilton har 18 sekunder ned til Massa.

Kimi er stadig sekser, men kan han have mere benzin i bilen?

41-42
Det ser ud til at vi må benytte os af to-timers reglen i dag. Regnen har taget masser af tid og vi når måske ikke alle 78 omgange. Hamilton imponerer oppe foran og øger på 41. omgang, med hele fire sekunder i forhold ti Massa.

Kimi kører et statisk og kedeligt løb i dag.

Barrichello tager hurtigte omgang.

Hamilton er igen hurtigere end Massa, nu 1,3 sekund.

Massa skal forbi Button og det benytter Rosberg også og kommer forbi Button i en glidende manøvre.

43-44
Piquet er tier, Rosberg er 11 og Heidfeld derefter.

Kubica er stadig treer og skal til at køre rigtig hurtigt nu. Der er et halvt minut op til Massa på andenpladsen, mens Hamilton har over 25 sekunder ned til Massa.

Regnen udebliver lidt endnu, men den kommer sandsynligvis snart. Rosberg lader Piquet komme forbi. Piquet får at vide at han skal blive ude, mens Alonso skal i pit. Han har været ude i ti ekstra omgange end forventet.

45-46
Alonso i pit og får tørvejrsdæk på. Det kan blive meget dyrt. Der er et tørt spor på de fleste dele af banen, men det betyde også at der mangler steder hvor kørerne kan køle dækkene af.

Piquet kæmper med dækkene og for at holde bilen på benene.

Over radioen melder Piquet at han kæmper enormt derude. Han har mistet fem-seks sekunder per omgang. Tag ham i pit nu!

47-48
Endelig pitstop til Piquet. Alonso kæmper med sine tørre dæk. Sutil er stadig femmer og holder stadig en flot afstand til Webber, mens Raikkonen er 13 sekunder efter.

Kubica har fået fat i Massa og presser ham bagfa. Der er under et sekund mellem de to.

49-50
Piquet er ude og taktikken med de tørre dæk var ikke Renaults bedste idé, for brasilianeren er færdig, efter han satte bilen i væggen.

Gult flag ude. Regnen er endnu ikke dukket op og de førende er stadig på regnvejrsdæk. Det slider enormt meget på dækkene.

Hamilton har stadig over et halvt minut ned til Massa, der samtidig er presset bagfra af Kubica. Massa henter massivt på Hamilton nu.

51-52
33 sekunder mellem Hamilton og Massa. Man ser Hamilton hente vand for at køle dækkene. Det er ved at være tid til et stop for de førende.

Kubica stadig lige efter Massa. Webber på tørre dæk, bliver taget af Barrichello. Hamilton kører stadig meget hurtigt oppe foran. Massa henter ikke mere på Hamilton, tværtimod er det briten der er tre sekunder hurtigere end Massa.

Glock smider bagenden endnu en gang.

53-54
Kubica i pit og får tørre dæk på. Sutil endelig i pit fra en imponerende femteplads. Sutil kommer ud lige efter Kimi.

Hamilton i pit fra førstepladsen. Også tørre dæk til briten. Hamilton skal køre forsigtigt nu. Dækkene skal varmes op på en anderledes måde og bilen er tungere. Massa skal også snart ind. 14 sekunder op til Hamilton.

Regnen er stadig ikke kommet, men det kan stadig ske.
Button og Kovalainen har lige et møde. Kovalainen kommer til at ramme Button bagfra en smule, men ser ikke ud til at være alvorligt.

55-56
Alonso presser Button på 12. pladsen.

Hamtilon, Massa, Kubica, raikkonen.

Massa i pit og kæmper med de nye dæk. Kubica kommer forbi ude på banen. Sutil er nu 4.

57-60
Hamilton, Kubica, Massa, Sutil, Raikkonen, Webber, Vettel og Berrichello.

Hamilton har 38 sekunder ned til Kubica og det bør ikke være noget problem for vriten at holde den føring.

Kæmpe crash! Rosberg smadrer sin racer nede i Piscine(Swimmingpool). Ham missede fuldstændig indstyringen efter at have ramt dækvæggen. Først rammer han den højre dækvæg lige i chikanen, og hurtigt bliver han smidt videre til den venstre. Safetycar kommer ud og det betyder to ting: Pitlanen er lukket og Hamilton mister sin store føring. Rosberg er hurtigt ude af bilen og er ok, men bilen er smadret.

61-62
Marshalls kæmper med at få Rosbergs bil væk. Problemet er, at der ikke lige står en kran på det sted han crashede, så det tager lige lidt ekstra tid.

Feltet er samlet nu. Skal det blive Kubica der kæmper om sejren mod Hamilton? Pitlane er åben igen.

Stadig SC ude. Hamilton fører stadig, men feltet er lige bag ham. Der er lidt vej fra Kubica op til Hamilton, for han er ikke begyndt at køre op til briten endnu.

63-64
Der er meddelelse om, at man nu må overhale backmarkers.

Lige nu er feltet samlet lige bag Safetycar.

Lamperne på SC er stadig tændt og der bliver ryddet op nede hvor Rosberg udgik. Flere biler kommer forbi SC i deres forsøg på at komme op til deres rigtige position.

Hamilton, Kubica, Massa, Sutil, Raikkonen.

Sikke et race! Masser af action og overhalinger. Tætte dueller og overraskelser. Monaco har lidt af det hele.

65-66
13 omgange igen og lamperne på Safetycar er stadig tændte. Bilerne stadig ved at få overhalet SC, men der er ved at være samling på alle sammen.

Kovalainen forbi SC, det samme er Heidfeld. Der er tolv minutter tilbage inden to-timers reglen træder i kraft.

Sutil får en usædvanlig besked.Han hører i radioen, at verdensmesteren ligger bag ham, mens Massa ligger foran ham. Sikke en dag for Sutil.

67-68
Løbet er givet frit.

Hamilton pressrer rundt i Rascasse, med tid ned til Kubica. Massa lige efter Kubica.

Raikkonen smadrer op i Sutil! Al for sen indbremsning for finnen. Han smadrer sin frontvinge, mens Sutil punkterer! Gult flag!

Begge i pit. Sutil er ude! Sikke en ærgrelse for den største dag nogensinde for Force India. Sikke en dummert af Kimi.

Vi ser i slow, at det sker mens Kimi varmer dækkene op. Han slingrer, men mister balancen og banker lige op i Sutil.

>strong>8 minutter igen
Hamilton etter, Kubica toer, Massa treer, mens Webber nu er firer.

Banen er tør og regnen kom ikke igen.

7 minutter igen
Kubica har et stykke op til Hamilton, der sætter hurtigste omgang.

3,4 sekund ned til Kubica for Hamilton.

6 minutter tilbage
I pitten ser vi Sutil der er fuldstændig ødelagt. Han græder som en pisket og man føler virkelig med ham.

Hamilton kører Kubica og Massa i stykker. Han øger hele tiden afstanden. Dette kan blive den første sejr til Hamilton.

4 minutter igen
Hamilton igen hurtig og kører samme tid som Kubica.

Vettel er femmer, Barrichello er sekser. Nakajima er syver og Kovalainen er otter.

2 minutter igen
Ingen problemer for Hamilton. Kubica er godt 4,5 sekunder efter. Massa presser ogsa polakken.

1 minut tilbage
Alonso er nu tier.

Hamilton skal bare holde 35 sekunder endnu og når ikke omgangen ud, før tiden er gået. Sikke en triumf for McLaren. Hamilton fører nu mesterskabet.

Dér er løbet slut! To timers reglen trådte i kraft og Kubica får en fantastisk andenplads, mens Massa tager tredjepladsen.

En skuffende indsats af verdensmesteren, mens der er oprejsning til Mark Webber der slutter som en fornem firer. Vettel, i sin splinternye STR-racer, bliver femmer, Barrichello sekser, Nakajima syver og Kovalainen tager det sidste point.

Et begivenhedsrigt Grand Prix er ovre og mesterskabet er endnu mere åbent end nogensinde. Vi takker af for denne gang og siger på gensyn.

Se løbets samlede resultat her.

Sessionsresultat

Bemærk! Det angivne dæk viser hvilken compound som køreren har kørt med.

P. Grid Kører Team Dæk Tid Stop Point
1. 3. Lewis Hamilton McLaren Formula 1 Team
P
2T00:42.742 2 10
3. 1. Felipe Massa Scuderia Ferrari
P
2T00:47.542 2 6
4. 9. Mark Webber Oracle Red Bull Racing
P
2T01:01.942 1 5
7. 13. Kazuki Nakajima Williams Racing
P
2T01:12.842 1 2
8. 4. Heikki Kovalainen McLaren Formula 1 Team
P
2T01:15.842 2 1
9. 2. Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari
P
2T01:16.442 3 0
DNF / Ikke-fuldførte
16. 6. Nico Rosberg Williams Racing
P
59 omg. 4 0
19. 15. David Coulthard Oracle Red Bull Racing
P
7 omg. 0 0
Pirelli dæktyper:
W
= Regnvejrsdæk ("Wet")
I
= Regnvejrsdæk til let regn ("Intermediate")
H
= Hard dæk
M
= Medium dæk
S
= Soft dæk


Hvis dækket ikke er farvet, så betyder den angivne cirkel følgende:
P
= Pirelli (1950 - nu)
G
= Goodyear (1964 - 1998)
M
= Michelin (1978 - 2006, ikke alle år)
B
= Bridgestone (1997 - 2010)