• Forside

Fra succes til fiasko på få timer

Formel 1 går hurtigt, både under og efter løbet. I søndags måtte Scott Speed sluge en meget bitter pille, der betød at han mistede sit point og at hans ellers så fantastiske søndag blev til en regulær nedtur.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 4/4 2006 klokken 17:04

Selv om man som nyhedsskribent skal forsøge at holde sig neutral, så kan man alligevel ikke lade være med at føle med Scott Speed og Scuderia Toro Rosso holdet. Efter et par svære løb i starten af sæsonen scorede Scott Speed det første point til det nye STR hold.

Pointet blev fejret som var det en ren sejr, men ganske kort tid efter festlighederne blev Scott Speed og David Coulthard fra søsterteamet Red Bull Racing indkaldt til møde hos løbsarrangørerne. Årsagen var en mulig gul flagsforseelse, hvor Scott Speed overhalede David Coulthard under gult flag.


Toro Rosso fejrede pointet som en sejr

Efter afhøringerne besluttede arrangørerne at idømme Scott Speed en 25 sekunders tidsstraf og dermed blev Scott Speed degraderet fra plads otte og det første point til plads 11. Det var mere end Scott Speed lige kunne klare. De grimme gloser blev brugt mod både David Coulthard og løbsarrangørerne og det resulterede i en bøde på flere tusinde dollars for at bringe sporten i miskredit.

Helmut Marko, der er rådgiver for både Red Bull Racing og Scuderia Toro Rosso fortæller, at det ikke var Red Bull Racing, der protesterede over Scott Speeds overhaling. FIA lytter med på de forskellige teams radioer havde hørt, at David Coulthard havde sagt, at Scott Speed overhalede under gult.


Overhalingen som kom til at koste Scott Speed sit første point

”Det foregik helt normalt. Red Bull Racing protesterede ikke officielt. FIA hørte David Coulthard sige over radioen, at Scott overhalede ham.”

Helmut Marko fortsætter og siger om bøden, som Scott Speed blev idømt for at fortælle David Coulthard, at han kunne ”Just F**k off’, at

”Han er ramt af følelser, men at lade ham betale $5.000 (kom ikke og sig at det ikke kan betale sig at tale pænt) ville være godt for det er en ting han ikke vil glemme foreløbig.”


Før løbet var STR og RBR gode venner. Nu er forholdet lidt anstrengt

De fleste kan nok også sætte sig ind i Scott Speeds situation. Som det store amerikanske håb scorer han det første point i Formel 1 siden Michael Andretti tog 3. pladsen på Monza i 1993, bliver fejret af et ekstatisk hold og så bliver det taget fra ham af David Coulthard fra søsterteamet.

Paul Gutjahr fra FIA var til stede under mødet og fortalte bagefter, at det nær havde udviklet sig til nævekamp mellem de to kørere. Men man forstår godt, at Scott Speed føler sig som drengen, der ikke fik besøg af julemanden.

Overfor flere medier fortalte Scott Speed efter det ternede flag var faldet, at

”Det var nærmest som at tage sejren. Hele teamet hang på væggen og jublede som havde jeg vundet løbet.”

Om de sidste par omgange fortalte Scott Speed, at det var hårdt.
”På det tidspunkt var vi nier og jeg tænkte bare. Vi skal slutte i top 10, bliv foran David, bare kør ordentligt.”

På tv så det ikke ud til, at David Coulthard havde bilen, der kunne slå Scott Speed. En radiobesked om, at David Coulthard skulle overhale Scott Speed blev ignoreret. DC havde ikke mulighed for at overhale Scott. Da DC og Scott Speed kører igennem det sidste sving er der en masse røg fra Jenson Buttons ødelagte motor.


Scott Speed var jublende lykkelig

“Jeg kom ud af svinget med David lige bag mig, da jeg så en stor røgsky. Jeg pressede bare på. Der var olie på banen og jeg kom godt i skred, men det lykkedes mig at slutte foran David. Teamet fortalte mig, at jeg var otter.”

“Det var som en drøm, der gik i opfyldelse. Den mest følelsesladede oplevelse i mit liv. Da jeg kom ind i parc ferme stod hele holdet og jublede som havde jeg vundet løbet. Det var stort. Det var som at vinde. Jeg arbejdede hårdt for denne position.”

Efter at have lagt skuffelsen lidt bag sig fortæller Scott, at
”Det var nærmest surrealistisk. Episoden efter løbet vil kun gøre os endnu mere fokuserede på at score point resten af sæsonen.”


Scott Speed hyggede sig i Melbourne

Dieter Mateschitz har efter løbet udsendt en pressemeddelelse, hvor han beklager det skete, men lægger vægt på, at det ikke var en Red Bull Racing protest, der ødelagde festen for Scuderia Toro Rosso og Scott Speed.

Men man føler nu alligevel med Scott Speed.

RELATEREDE NYHEDER