• Forside

FIAT øger ejerandel i Ferrari

Efter i en årrække at have frasolgt sin aktieandel i Ferrari, er der tegn på, at den italienske bilfabrik FIAT nu ønsker at tilbagekøbe sine aktier i firmaet bag den sorte, stejlende hingst. Salgsprisen overrasker de fleste finansfolk.

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 8/6 2006 klokken 10:06

Så er der nyheder for investeringslystne F1-entusiaster. I en årrække har FIAT koncernen nedjusteret sin kontrol med det Maranello baserede racer-ikon Ferrari til kun 56%, ved at frasælge aktier og dermed skaffe penge til sin egen, økonomisk skrantende bilfabrik.

Ferrarifamilien har hele tiden beholdt 10% af firmaet, men i 2002 solgte Fiat 34% til Mediobanca, en italiensk investeringsbank, for 768 mio. dollars. Ferrari var på det tidspunkt vurderet til 2,25 mia. dollars, og det var betydeligt højere end de fleste analytikere troede på.

Med til historien hører dog, at Mediobanca er en stor kreditor hos FIAT og med salget menes det, at banken derved har hjulpet til med at beskytte sin investering.


Snuden af en temmelig hurtig, rød FIAT.

Mediobanca har siden solgt en del af sine aktier til andre bansker, såsom tyske Commerzbank, italienske Banca Populare dell’Emilia Romagna og hollandske ABN Amro Bank. Sidste år solgte investeringsbanken yderligere 5% af aktierne til Abu Dhabis statsejede Mubadala Development Company i en handel, der fik Ferrari op i en værdi af 2.75 mia. dollars.

FIATs planer er nu at effektuere en option fra 2002, hvor fabrikken har mulighed for at købe aktierne tilbage til en pris aftalt dengang. FIAT har frist indtil udgangen af juni måned til at komme med købstilbudet, der i givet fald vil øge værdien af Ferrari til imponerende 3,4 mia. dollars. Med til historien hører dog, at dagens dollarkurs er betydeligt svagere end i 2002.

Rygterne i italienske finanskredse går på, at FIAT vil tilbagekøbe 29% af sine tidligere aktier og dermed efterlade Ferrarifamilien og Mubadala som de eneste andre investorer i den hæderkronede fabrik. Pengene skaffes ved at FIAT frasælger 1,8% af sin andel i Mediobanca. Andelen menes at være omkring 300 mio. dollars værd.

Og hvad er konsekvensen af hele dette finanscirkus? At Ferrari-cheferne fremover ikke kan påstå, at Ferrari er et lille, uafhængigt team, der kæmper imod de store, stygge bilfabrikker i kampen om Formel 1 verdensmesterskabet.

Men det har de ikke kunnet i flere år.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.