Klumme: hverken vådt eller tørt

Uden mad og drikke duer Formel 1-køreren ikke! Så skal vi virkelig acceptere, at nogle kørere sulter og dehydrerer sig selv, for at imødekomme nogle potentielt urealistiske vægtkrav?

Fernando drikker champagne efter mesterskabsføringen forsvandt. . Copyright Ferrari Media

Af: Lea Petersen (2) (lap_old@bmf1.dk) d. 5/4 2014 klokken 16:04

Vægt. Allerede inden 2014-sæsonen gik i gang, har vægten af bilerne og dermed også kørerne været en brand-hamrende-varm kartoffel i Formel 1-land. Inden sæsonstart gik der rygter om, at de tungeste kørere i feltet var nødt til at sulte og dehydrere sig selv, for at komme så langt ned i vægt som muligt. Disse rygter lader desværre til at holde stik.

Inden jeg begynder på min svada mod den udvikling, som vi efter sigende er vidner til i Formel 1, så lad mig først slå en ting fast: Formel 1 er en sport på absolut eliteplan. Og som alle andre sportsgrene på det niveau, stilles der store krav til udøverne. Det er en sport, der kræver totalt engagement. Det er en sport for top-atleter. Folk, som lige napper en cykeltur på 120 km, eller gennemfører en triathlon i tide og utide. At køre en Formel 1-racer er hårdt. Meget hårdt. Kun ved at være i toptunet fysisk form, kan man håndtere det pres (både fysisk og psykisk), som man udsættes for i bilen.

Men hvad er det så, vi ser nu? Kørere, som dehydrerer sig selv? Som ikke tager vand med i bilerne under et løb? Som ikke spiser kulhydrater i en hel uge inden et Grand Prix? Undskyld mig, men WTF?!

Denne udvikling er både foruroligende og uacceptabel. Jeg ved udmærket godt, at Formel 1 handler om marginaler, og hvis man kan spare et par gram hist og her, så gør man det. Det er ikke det, jeg vil til livs. I så fald ville jeg jo hele sporten til livs, og det ønsker jeg absolut ikke! Men én ting er kulfiber, en anden ting er altså mennesker af kød og blod. Man kan skære ind til benet på selve bilen, men personen bag rattet skal man altså håndtere på en helt anden og ikke mindst (med)menneskelig måde.

Der er forskellige bud på, hvordan man kan undgå, at kørerne på den ene eller anden måde presses ud i at sulte og dehydrere sig selv. Nogle foreslår, at man fastsætter en minimumsvægt for kørerne. Hvis en kører vejer mindre end minimumsvægten, lægges de ekstra kilo til under sædet. På den måde skulle alle kørere have lige vilkår. Andre forslag går ud på, at kørere, som efter et løb er så dårlige (pga. af provokeret dehydrering og/eller udsultning), at de har brug for lægehælp, skal tildeles en straf.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over hvilket et af disse to løsningsforslag, som er det bedste. Det er det, vi har FIA til. Når det så er sagt, mener jeg helt bestemt, at det er et problem, som bør tages alvorligt. Formel 1 er det ideelle møde mellem menneske og maskine, og der skal tages lige godt hånd om dem begge.

/LAP

(Klummen er taget fra min blog FormulaFashion.dk)

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Bahrains GP: 3. frie træning. Hamilton hurtigst Susie bekræfter fredagstræninger »