Træn som en Formel 1-kører (klumme)

Helt ærligt, hvor hårdt kan det være at køre en bil?! Meget hårdt, hvis vi taler om en Formel 1-bil.

Jenson Button på en lille løbetur Malaysias GP 2013 . Copyright McLaren Group

Af: Lea Petersen (2) (lap_old@bmf1.dk) d. 22/5 2014 klokken 17:05

Når jeg snakker om Formel 1 med folk, som ikke er motorsportsinteresserede, bliver de altid overraskede over at høre, hvor fysisk hårdt det er at køre en Formel 1-bil. Det er dog et faktum, at en Formel 1-kører også er en topatlet. En Formel 1-kørers krop er helt ned til mindste muskel tilpasset de hårde forhold, som køreren oplever i sin single-seater Formel 1-racer.

Det betyder også, at en Formel 1-kører både skal have styrke og udholdenhed. Når der køres Formel 1, udsættes kørerne hele tiden for store g-påvirkninger. Det sætter i sig selv store krav til kørernes styrke. Varme er også en væsentlig faktor, når det kommer til kørerens fysiske tilstand. Under et løb kan en kører svede, hvad der svarer til ca. 3 kg af hans kropsvægt ud.

Nico Rosberg og Lewis Hamilton. Copyright Mercedes AMG

Alt dette taget i betragtning er samtlige af Formel 1-feltets kørere nødt til at træne konditions- og styrketræning mere eller mindre hver dag. De hyppigste former for konditionstræning blandt kørerne er løb, svømning og cykling. Der kan sagtens klemmes en triathlon eller et marathon ind i kalenderen ved siden af de 19 Formel 1 Grand Prix’er.

Styrketræningen foregår som oftest i et motionscenter, hvor flere af kørerne benytter specielt fremstillede redskaber, som er designet til at træne kørerens hals-, nakke- og skuldermuskulatur. Grunden til at lige netop disse muskler skal være top-tunede er, at halsen både skal bære vægten af kørerens hoved og hjelm under de intense belastninger i forbindelse med et Formel 1-løb. Det er desuden vigtigt, at køreren har stærke armmuskler, så han kan kontrollere bilen.

Lækker mad hos Williams. Copyright Williams F1

Ved siden af den intensive, fysiske træning følger en Formel 1- kører også en stram kostplan. For at holde vægten nede, må en Formel 1-kører fx ikke mæske sig i hurtige kulhydrater. Vil man på Formel 1-kører diæt, skal man derfor spise fødevarer med et højt proteinindhold, foruden frugt, grønt og eksempelvis nødder eller fed fisk. En Formel 1-kører skal desuden helst have en fedtprocent på 10 eller mindre.

I forbindelse med en Grand Prix-weekend spiser en Formel 1-kører ikke specielt meget op mod kvalifikationen. Køreren skal helst være så let som mulig, så han har de bedste muligheder for at kvalificere sig godt. Efter kvalifikationen må køreren gerne spise større portioner mad. På den måde er han klar til de hårde forhold under løbet, hvor han som sagt kan tabe 2-3 kg.

Så det er med at komme op på jernhesten og glemme alt om hvidt brød, hvis du vil have forhåbninger om at komme i lige så god form som Kevin Magnussen og hans Formel 1-kumpaner.

/Lea (klummen er taget fra min blog FormulaFashion)

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Monacos GP: 2. frie træning. Alonso hurtigst 100 til Vettel »