Japans GP: Kvalifikationen. Rosberg på pole

Ingen var for alvor i tvivl om, at Mercedes ville sætte sig på pole position på Suzuka. Spændingen handlede om, hvem af de 2 kandidater til VM-titlen, der ville tage teten denne gang, Hamilton eller Rosberg. Svaret blev Nico Rosberg.

Nico trækker fra i VM . Copyright Pirelli

Af: Jens Hvas (jh@bmf1.dk) d. 4/10 2014 klokken 05:10

Allerførst var vi spændte på at se, om Ferrari havde fået løst problemet som sendte Kimi Räikönnen tidligt i bad i den sidste frie træning. Det samme galdt for Vettel hos Red Bull, og her risikerede tyskeren en grid straf, hvis man har været nødt til at skifte motoren i hans racer. Vettel har nemlig allerede brugt de tilladte 5 Power Units i denne sæson. Også hos Mercedes har der formentlig været lidt at se til i de 2 timer, som er gået siden siden den sidste frie træning, for har "valgte" Lewis Hamilton at ødelægge fronten på sin racer. Det så dog ikke så voldsomt ud, så mon ikke han nok skal være klar til at udfordre Rosberg i kampen om pole?

Q1
Kvalifikationen er i gang, og der er masser af trafik fra første færd. Både Hamilton er Räikönnen er ude af garagen allerede, så ingen problemer der. Første mand til at sætte en tid er den lokale helt Kamui Kobayashi, som således får markeret sig på hjemmebanen. Han overgås dog hurtigt af en håndfuld kørere, hvoraf Vergne er den hurtigste.

Nico Rosberg er hurtigt ude, og tyskeren slår Vergnes tid med mere end 2 sekunder. Han overgås med det samme af Hamilton, så allerede nu sidder Mercedes solidt på P1 og P2.

Magnussen er på vej rundt på sin første omgang, som rækker til en øjeblikkelig 6. plads. Button krydser stregen kort efter Kevin, og han er 2 tiendedele langsommere end danskeren.

Alle har indtil videre kun benyttet sig af de hårde dæk.

Med 9 minutter tilbage hedder de 5 forreste Hamilton, Rosberg, Bottas, Massa og Alonso.

Felipe Massa. Copyright Williams F1

I øjeblikket er det Grosjean og Perez, som sidder på de tunge pladser, hvor de ser ud til følge med de 4 kørere, som sædvanen tro forlader feltet efter Q1.

Med 4 minutter igen holder Kevin stadig fast i P6.

Vettel og Ricciardo ligger helt nede på P13 og 14, men de ser ikke ud til at være i fare her i Q1.

Perez forbedrer sig, og nu er det Sutil og Gutierrez, der hænger. Saubers mareridtssæson fortsætter. I allersidste forsøg lykkes det imidlertid for dem begge at klemme sig med - og det sker på bekostning af de 2 Lotus kørere.

Vi kan således lukke ned for Q1. De 5 hurtigste er Hamilton, Rosberg, Massa, Bottas og Alonso, mens vi siger farvel til Maldonado, Grosjean, Ericsson, Bianchi, Kobayashi og Chilton.

Kamui Kobayashi. Copyright Caterham F1


Q2
Q2 er i gang, og igen er der aktivitet med det samme. Masser af biler ude efter få minutter, og nu får vi utvivlsomt også de bløde dæk at se.

Tiderne begynder at tikke ind, og Sutil er første mand over stregen. Han overgås straks af både Massa og Bottas. Rosberg slår Bottas med 8 tiendedele, og kort efter kommer Hamilton med en marginalt langsommere tid. De 2 Mercedes kørere er vist allerede videre til Q3.

Med 8 minutter igen har Kevin endnu ikke sat en tid, mens Button er på P7. Her kommer Kevin dog over stregen, og han er på P6, godt 3 tiendedele hutigere end briten.

I den tunge ende af skalaen ser det lidt skidt ud for begge Red Bull kørere. Med 5 minutter tilbage ligger de på P11 og P12.

Med 3 minutter igen kommer begge Red Bull racere ud på helt nye, bløde dæk. Nu skal den være der, hvis de skal med i Q3.

Kevin er også kørt ud igen, selvom hans tid ser ud til at være god nok til avancement.

Kevin Magnussen. Copyright McLaren Media

Tiden er løbet ud, så de nuværende omgange bliver de eneste, der kan nås - Vettel og Ricciardo kommer begge med i Q3. Vettel sætter sig på P8, mens Ricciardo tager P7.Ingen forbedring fra Kevin, men han er sikkert videre til Q3.

Top 5 i Q2 hedder Rosberg, Hamilton, Bottas, Massa og Alonso, mens vi tager afsked med Vergne, Perez, Kvyat, Hülkenberg, Sutil og Gutierrez.

Nico Hulkenberg. Copyright Sahara Force India


Q3
Så skal Pole Position placeres. Hvor langt kommer Kevin frem på gridden?

Williams åbner ballet. Bottas er første mand på banen her i Q3, hvor de fleste kørere sikkert går efter 2 forsøg.

Bottas kører 1:33.329, hvilket er 1 tiendedel bedre end i Q2. Massa på P2, men nu kommer Mercedes.
Rosberg kører på 1:32.629 - 7 tiendedele bedre end Bottas.

Hamilton tager P2, og her kommer Kevin. Øjeblikkelig P6 til danskeren, som er 1,8 sekund langsommere end Rosberg. Også her i Q3 er Kevin hurtigere end Button - briten er indtil videre på P8.

Med untagelse af Räikkönen har alle kørere nu sat deres første tid, og de hurtigste 6 er de samme som i både Q1 og Q2. Langsomst er Vettel.

Der resterer blot 4 minutter, og lige nu er alle i pit. Der skiftes til friske dæk inden det sidste og altafgørende forsøg.

3 minutter igen, og nu er alle 10 racere på banen. Der bliver hektisk nu.
Vettel åbner festen med Ricciardo på baghjul. Vettel op som 6er, men han overgås af Ricciardo. Kevin derfor nede som 8er.

Rosberg forbedrer dig. Hvad med Hamilton? Han slår ikke Rosberg. Rosberg på pole!

Kevin slår Vettel - han er på P7. Igen foran Button.

Det er slut. Rosberg tager pole på Suzuka.

Top 10 på gridden ser således ud:
1: Nico Rosberg, Mercedes
2: Lewis Hamilton, Mercedes
3: Valtteri Bottas, Williams
4: Felipe Massa, Williams
5: Fernando Alonso, Ferrari
6: Daniel Ricciardo, Red Bull
7: Kevin Magnussen, McLaren
8: Jenson Button, McLaren
9: Sebastian Vettel, Red Bull
10: Kimi Räikkönen, Ferrari

Nico foran Lewis. Copyright Mercedes AMG

Fernando Alonso. Copyright Ferrari Media

Der er lagt i ovnen til et nyt kapitel i føljetonen om Formel 1 VM 2014. Rosberg vs. Hamilton, Ferrari vs. Williams, McLaren vs. Force India og Kevin vs. Jenson - der er masser af kampe at holde øje med, når det går løs i morgen.

Vi glæder os!

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Vettel forlader Red Bull Japans GP: Løbet LIVE - Drama i Japan »