Er V10-brølet på vej tilbage til F1?

Lige nu diskuterer flere teams muligheden for en tilbagevenden til tidligere tiders brølende V10-motorer. Og det kan gå begge veje.

Fernando Alonso i Benetton Renault V10. Canadas GP 2005 . Copyright Wikipedia - TMWOLF

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 25/3 2025 klokken 12:03

Hvis man er så heldig at have overværet blot et enkelt Formel 1-løb i perioden 1995-2005, så har man næppe glemt startgriddens vilde motorbrøl, som har henrykket live-F1-fans verden over.

På det seneste har debatten om en mulig tilbagevenden til V10-motorer drevet af bæredygtigt brændstof derfor vakt betydelig opmærksomhed blandt teams og nøglepersoner i sporten. Og ikke mindst hos fans.

Mens de nuværende 1,6-liters V6 turbo-hybridmotorer har været standard siden 2014, overvejes det derfor nu at genindføre de mere kraftfulde og lydmæssigt imponerende V10-motorer for at øge underholdningsværdien og reducere omkostningerne.

Michael Schumacher i Ferrari med V10-motor. Canadas GP 2005Michael Schumacher i Ferrari med V10-motor. Canadas GP 2005
Copyright Wikipedia - TMWOLF


Flere prominente figurer i Formel 1 har udtrykt deres klare holdninger til forslaget.

Ja-tak fra Verstappen



Max Verstappen, den regerende verdensmester, har antydet, at en tilbagevenden til V10-motorer kunne forlænge hans karriere i sporten. Han fremhæver den unikke og spændende lyd fra V10-motorerne som en væsentlig faktor for hans entusiasme.

Christian Horner, teamchef for Red Bull Racing, har også vist støtte til ideen om at genindføre V10-motorer, især hvis de drives af bæredygtigt brændstof. Han påpeger, at de nuværende og kommende motorer er meget komplekse og dyre, og at en tilbagevenden til enklere motorer kunne genoplive den ikoniske lyd af grandprix-racing.

2026-raceren. FIA computerrendering2026-raceren. FIA computerrendering
Copyright FIA Formula 1


Hos Ferrari er der ligeledes stor interesse og opbakning til tankerne.

Store investeringer taler imod



På den anden side er der teams og producenter, som allerede har investeret betydelige beløb i udviklingen af nye hybridmotorer til 2026-sæsonen, hvilket gør dem mere tilbageholdende.

De kommende motorer under 2026-regulativet har en effektfordeling på 50/50 mellem forbrændingsmotoren og den elektriske energi og er udformet på en sådan måde, at de skal tiltrække nye producenter til sporten, hvilket også er sket.

Mercedes power units som har vundet fem mesterskaber fra 2014 til 2019Mercedes power units som har vundet fem mesterskaber fra 2014 til 2019
Copyright Mercedes AMG


Således annoncerede Ford i februar 2023 sin tilbagevenden til Formel 1 i partnerskab med Red Bull Powertrains for at udvikle næste generations hybridmotorer.

Ligeledes har Honda meldt sig som motorleverandør fra 2026, i samarbejde med Aston Martin, med fokus på de nye regler, der fremmer elektrificering og brugen af CO2-neutralt brændstof.

Derudover har Alpine F1 Team besluttet at skifte til Mercedes-motorer fra 2026-sæsonen, hvilket indikerer en fortsat tillid til hybridteknologi.

Senest har Audi dog meldt ud, at fabrikken har forpligtet sig til turbo-hybrid ved at understrege relevansen af hybridteknologien til deres gadebilsprogram, samt at 2026-regulativet var fabrikkens begrundelse for overhovedet at engagere sig i F1.

"De kommende regelændringer, herunder de nye regler for hybride drivaggregater fra 2026 og fremefter, var en nøglefaktor i Audis beslutning om at gå ind i Formel 1," udtaler fabrikken i Ingolstadt.

Audi er ikke ukendt med V10-motorer. Her fra S6-modellenAudi er ikke ukendt med V10-motorer. Her fra S6-modellen
Copyright Wikipedia


"Disse regler... afspejler de samme teknologiske fremskridt, som driver innovationen i Audis gadebiler."

Fifty-fifty



Samlet set er der en blanding af entusiasme og skepsis blandt Formel 1-teams og interessenter vedrørende en mulig tilbagevenden til V10-motorer med bæredygtigt brændstof.

Hos Mercedes er man ikke afvisende over for tankerne.

"Hos Mercedes er vi altid åbne, uanset om det i fremtiden er en 8- eller 10-cylindret, sugemotor eller turbo, energigenvinding og uanset størrelse," har Toto Wolf udtalt.

Mens nogle ser det som en mulighed for at genoplive spændingen og reducere omkostninger, forbliver andre altså fokuserede på de nuværende planer om hybridteknologi og elektrificering.

Allerede ændringer fra 2028



De nuværende regler har dikteret et femårigt vindue for turbo-hybriderne, der løber frem til slutningen af 2030. Men FIA har afsløret, at de som led i et forsøg på at reducere omkostningerne i F1 – fordi de nuværende motorer er for dyre – nu ønsker at se på en ændring allerede fra 2028.

Audi F1 ShowcarAudi F1 Showcar
Copyright Audi AG


I henhold til F1's Powerunit Governance Agreement er det underforstået, at et sådant skridt kræver støtte fra FIA, FOM samt fire af de fem nuværende F1-motorproducenter.

Audis modstand alene vil i teorien ikke være nok til at stoppe et V10-program, hvis f.eks. Mercedes og Honda sluttede sig til Ferrari og Red Bull og støtter planenerne.

Diskussionen er skudt i gang, og trods det allerede annoncerede, nye regulativ, er det uvist, hvilken retning F1-sporten vil tage efter 2026.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.