Analyse: Mercedes har opfundet et nyt “styresystem”

Mens de fleste fornyelser og tweaks i Formel 1 oftest handler om aerodynamiske ændringer, så bryder Mercedes nu traditionen ved at ændre på den måde, bilen styrer på.

Mercedes W11 EQ shakedown på Silverstone 2020. . Copyright Mercedes AMG

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 20/2 2020 klokken 17:02

Under dagens test i Barcelona blev der gjort store øjne rundt omkring i paddocken og her på redaktionen, da et videoskud i Hamiltons Mercedes W11 viste en usædvanlig måde at justere bilens performance på.

Onboard-videoen viser verdensmesteren trække i rattet på vej ud af svingene og derefter skubbe rattet tilbage i position ved slutningen af langsiderne.

Et nøjere blik på videoen viser, at forhjulene får mindre negativ toe-out (spredning), når Hamilton trækker i rattet på vej ud af svingene og kører ned af langsiden - eller sagt med andre ord: forhjulene peger mere neutralt mod centerlinjen.

Derimod sendes hjulene tilbage i normal negativ toe-out, hver gang køreren skubber rattet frem igen umiddelbart inden angrebet på næste sving. Og så fremdeles.

Mercedes W11 EQ shakedown på Silverstone 2020.Mercedes W11 EQ shakedown på Silverstone 2020. Nu med nyt "styresystem".
Copyright Mercedes AMG


Samtidig virker det som om Mercedes-teknikken også justerer forhjulenes såkaldte ‘camber’ (hjulenes negative/positive hældning udad/indad fra oven)

Hvad er så fordelen ved den smarte feature med at trække og skubbe i rattet?

Hvis Mercedes-mekanismen fungerer som antaget, opvarmes dækkene mere jævnt på tværs af deres bredde, når de kører helt opret (neutral camber), mens fordelene ved toe-out (spredning) stadig kan bruges i svingene. Dette vil især være fordelagtigt på baner med lange langsider.

Umiddelbart ser mekanismen ud til at være en fuldt mekanisk enhed, der sandsynligvis bruger bevægelsen i ratstammen til at aktivere en anordning, der påvirker hjulnavet.

Ved på denne måde at trimme balancen i bilen og passe på dækkene føjer Mercedes’ smarte kunstgreb en helt ny dimension til de værktøjer, som køreren har til rådighed under et løb.

Vintertest 1. Mercedes med aero-målerVintertest 1. Her en Mercedes med aero-måler
Copyright Mercedes AMG


Om det er lovligt? Mjah…

F1-regulativets Artikel 10.2.3 siger klart, at enhver justering af affjedringssystemet kun kan foretages, når bilen står stille. Og det er jo interessant, for Hamilton kørte pænt stærkt på videoerne. Men er styretøjet en del af affjedringssystemet?

Videre hedder det: "Der må ikke foretages nogen justering af noget ophængssystem, mens bilen er i bevægelse.”

Anordningerne til justering af camber/caster, toe-in/toe-out er en del af bilens ophængssystem, hvilket konkurrenterne utvivlsomt vil pege på.

I artikel 10.2.2 hedder det videre: "Enhver enhed, der er i stand til at ændre konfigurationen eller påvirke ydelsen af en del af ethvert affjedringssystem, er forbudt.”

Er styretøjet en del af affjedringssystemet? Tjah... i en vis forstand hænger det hele jo sammen derude i forhjulene.

Indtil videre påstår teknisk direktør hos Mercedes, James Allison, at FIA under hele udviklingsprocessen har været fuldt orienteret om systemet, som fabrikken har døbt DAS - Dual Axis Steering.

De næste dage vil utvivlsomt give et svar på førnævnte spørgsmål.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Günther til Racing Point: “Tænk før I taler” Testdag 2. Masser af km i racerne »