• Forside

Problembarnet Giedo van der Garde

Den unge hollandske kører Giedo van der Garde har været i mediernes søgelys efter det stunt han har lavet i år. Først skrev han kontrakt med og blev præsenteret som Super Aguri kører, siden gentog han successen med Spyker F1 holdet.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 6/2 2007 klokken 12:02

Mange blev overraskede, da Spyker F1 annoncerede, at de i 2007 havde fire testkørere, hvoraf navnet på den ene var landsmanden Giedo van der Garde. Forståeligt nok, for som de fleste kan huske, så havde Giedo van der Garde kun få dage før været i Valencia, hvor han testede for Super Aguri F1, for at få en superlicens.

Da Super Aguri officielt præsenterede Geido van der Garde den 15. december sagde Giedo van der Garde, at

”Jeg er meget glad for at blive involveret i Super Aguri F1 teamet og få et godt sæde i Formel 1. Siden jeg startede med at køre kart har jeg altid ønsket at komme i Formel 1, så nu kan jeg fokusere på teamet og begynde at lære bilen at kende. Jeg ser frem til at prøvekøre en Formel 1 bil for første gang.”

Giedo van der Garde hos Super Aguri den 13. december 2006

Aguri Suzuki var glad for at tilknytte den tidligere Euro F3 series kører til holdet og sagde

”Vi er lettede over at Giedo bliver en del af vores team. Han er en ung kører med et stort potentiale. Formel 1, som alle ved, er ikke en walk over og i begyndelsen bliver det hårdt for ham.”

”Men med hans talent er jeg sikker på, at han nok skal håndtere dette, og jeg håber at han arbejder hårdt på at få succes i denne kategori.”

Det hele virkede meget idyllisk for den hollandske kører, som kom fra McLaren’s Young Driver Programme. Nu skulle han lære at køre Formel 1. Ugerne gik og da Super Aguri i slutningen af januar testede på Valencia banen sammen med de andre hold var Giedo van der Garde med.

Giedo van der Garde tester for Super Aguri den 31. januar

Men så faldt bomben. Hvem der har rettighederne til Giedo van der Garde, vil blive afgjort hos FIA’s Contract Recognition Board (CRB). Super Aguri F1 er sikre på, at de har rettighederne til den unge hollænder. De skrev en kontrakt med ham tilbage i december sidste år, mens Spyker offentliggjorde Giedo van der Garde 1. februar. Der er ingen tvivl om, hvem man som udefra forstående tror har kontrakten med Giedo.

Giedo van der Garde siger i en udsendte pressemeddelelse

”Det er et stolt øjeblik for mig at blive valgt til at starte min Formel 1 karriere med det hollandske Spyker team. Jeg har en del at lære, men denne chance vil give mig muligheden for dette.”

De fleste af os vil sige, at Giedos Formel 1 karriere startede et par måneder tidligere, da han skrev kontrakt med Super Aguri F1.

Officielt pressefoto fra Spyker præsentationen i går 5. februar

Man må sige, at det er en uheldig start Giedo van der Garde har fået på sin Formel 1 karriere. De fleste vil kunne forstå, at blandt to bundhold så vil Giedo van der Garde få mest ud af det nationale Spyker team, men omvendt så vil der nu herske en tvivl omkring om man kan stole på Giedo van der Garde.

Man må forvente, at Giedo van der Garde har handlet i ond tro. Han havde en kontrakt, og skrev under på en ny. Vi skal tilbage til Jenson Button før vi sidst havde de problemer. Først ville han væk fra BAR for at komme til Williams, siden ville han ud af sin Williams kontrakt for at blive hos BAR. Vinderen i den sag blev Williams teamet, der endte med at få en stor bod af BAR teamet for, at de kunne beholde Jenson Button.

På samme måde kan Super Aguri F1 ende med at blive vinderen af denne sag uanset udfaldet af en eventuel retsag imellem de to hold. Giedo van der Garde er tydeligvis ikke interesseret i at køre for Super Aguri F1.

Giodo van der Garda website

Hjemmesiden har ingen indikation af, at Giedo van der Garde skal køre for Super Aguri F1 og efter præsentationen af Spyker F8-VII sagde den unge hollandske kører.

”Det eneste jeg ønsker er at køre stærkt og gøre det bedste jeg kan. Kontrakter og lignende ting er jeg ikke en del af.”

Som sagt så kan Super Aguri F1 sagtens ende som vinderen af denne sag. Det vil nok være svært at overbevise retten om Spyker kontraktens gyldighed, når Giedo blev præsenteret som Super Aguri kører i 2006, har testet for teamet dagen inden Spykers offentliggørelse og ikke mindst fordi Giedo van der Garde fik taget officielt pressefoto hos Super Aguri samme dag som testen.

Officielt billede fra Super Aguri taget 31. januar

Hvis Giedo van der Garde ikke kendte til Spykers interesse på dette tidspunkt, så er han ikke klog nok til at køre Formel 1. Sagt på en anden måde.

Denne skribent tror på, at udfaldet af denne retsag ender med, at Spyker F1 betaler et ikke helt ubetydeligt pengebeløb til Super Aguri for Giedo van der Garde eller hvis vi dropper pengene, så forsvinder Colin Kolles voldsomme kritik af Super Aguri og legitimiteten af Super Aguris modificerede RA106 chassis til brug i 2007 og Spyker F1 støtter i stedet Super Aguri i den sag, der vel kan kaldes ’chassis gate’.

RELATEREDE NYHEDER