• Forside

Formel 1 på vej til Finland?

Normalt afvikles der kun Formel 1 løb i spændende lande med kulturelle og farvestrålende baggrunde. Klimaet skal være godt, og der skal være en rigtig feriestemning over det. Nu forlyder det, at Formel 1 er på vej til Finland, hvor flere af Formel 1 sportens store kørere stammer fra.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 1/4 2007 klokken 10:04

Normalt afvikles der kun Formel 1 løb i spændende lande med kulturelle og farvestrålende baggrunde, men nu tyder noget på, at løbsserien er på vej til Finland, hvor flere store F1-kørere kommer fra.

Helsinki ville være det naturlige sted at afvikle et gadebanelignende Formel 1 løb. Jarno Trulli har tidligere kørt opvisning med hans Toyota i Helsinkis gader og i 1997 blev der afviklet et helt FIA GT løb i Helsinkis gader.

Men ifølge de oplysninger vi har modtaget fra Bridgestone i en pressemeddelelse, så skal vi noget højere mod nord.

Nick Heidfeld kørte før sæsonen lidt opvisning på en frossen schweizisk sø i området St. Moritz. Officielt var det en opvisning for at fejre 100 års jubilæet for hestevæddeløbet White Turf. Dækkene var Bridgestones extreme weather dæk Potenza Limited Edition Snow dæk. Selve opvisningen var en stor succes.

Nick Heidfeld highspeed tester Bridgestones pigdæk

Ferrari afholder hvert år deres store Vroom arrangement i Madonna di Campliglio-Trentino inden sæsonstarten i Formel 1. I år kørte Luca Badoer opvisning på sneen iført de specielle Bridgestone Potenza Limited Edition F1 Snow dæk.

Umiddelbart virker begge ting som to opvisninger i, hvad Bridgestone er i stand til med deres dæk, og det er da også imponerende at læse om dækkene.

Luca Badoer kører opvisning på Bridgestone pigdæk

Der er 420 pigge i hvert fordæk og 588 pigge i hvert bagdæk. Alle pigge er indsat i dækkene ved håndkraft af Bridgestones teknikere i Japan. Hver pig er formet som et lille hult rør og kan klare temperaturer ned til minus 15 grader.

Men pressemeddelelsen indikerer en skjult dagsorden. De to opvisninger blev lavet for at teste dækkenes vedholdsevne i sne og på is.

Før sæsonstarten skrev vi her på BMF1.dk, hvordan Heikki Kovalainen havde varmet op til den nye sæson med et par dage i hjemlandet Finland. Det virkede meget tilforladeligt, da Heikki Kovalainen hyggede sig i det kolde nordlige Finland i byen Kuusamo med en Renault medarbejder og noget familie.

I virkeligheden var det lige så meget en arbejdsrejse, Heikki var på, som mental opladning. Formålet med turen var at finde egnede steder i området omkring den nordlige polarcirkel.

Gokart løbet, som Heikki Kovalainen vandt var for at teste pigdæks vedhængsevne i den finske natur.

For at komme rundt og se på potentielle lokationer var det nødvendigt at bruge snescooter

Under Heikki Kovalainens rejse i Finland var han også en tur forbi Helsinkis Design Museum, hvor Renault har givet en udstillingsbil til museet. Virkeligheden er dog, at det er denne bil, som skal bruges til at teste de forskellige layouts man arbejder på i Finland.

Af samme årsag vil man derfor kunne opleve, at bilen kan mangle i perioder, hvis man besøger Helsinkis Design Museum.

Heikki Kovalainen foran testbilen

Planen er, at det første finske Formel 1 Grand Prix i historien skal afvikles i enten år 2009 eller år 2010 - forhåbentlig med en finsk verdensmester i enten Kimi Räikkönen eller Heikki Kovalainen som trækplaster.

Indtil videre har F1-bossen Bernie Ecclestone nægtet at kommentere sagen.

Vi vender tilbage med yderligere oplysninger, når der er nyt.