• Forside

Live rapport fra Spanien - Massa vinder

Efter en fantastisk spændende kvalifikation lørdag, hvor der konstant blev skiftet rundt i toppen, blænder vi nu op for årets fjerde Grand Prix, direkte fra Circuit de Catalunya i Spanien.

Af: (@bmf1.dk) d. 13/5 2007 klokken 13:05

Vi starter næsten forfra i Spanien. Det er det første løb i Europa og Catalunya er banen, der om noget angiver formen for resten af året. Med tre kørere på en delt førsteplads, og adskillige bejlere til de sekundære pladser, er der lagt i kakkelovnen.

Felipe Massa og Kimi Räkkönen efter kvalifikationen til Spaniens GP 2007

I GP2-serien vandt Timo Glock det andet løb, Javier Villa fra Racing Eng blev nummer 2 efterfulgt af Lucas Di Grassi fra ART og Bruno Senna fra Arden blev treer.

Pit-strategien kan komme til at spille en betydelig rolle i dagens løb. De to typer dæk, som holdene har til rådighed, blød og mellem-compund, er ikke så forskellige fra hinanden, siger blandt andet Ferrari´s chefingeniør. Og den startposition som kørerne lægger ud med, vil sandsynligvis ikke være toneangivende for resten af løbet, for flere kørere ser lidt tunge ud bagtil. Vi vil se overhalinger og måske en pit-strategi der er en del ændret i forhold til tidligere år.

En anden ting der ligeledes er ændret til dagens løb, er selve banen. Der er blevet indlagt en ny chikane før det næst-sidste sving og det betyder ca. 5 sekunder ekstra i forhold til sidste år per omgang. Det betyder også, at der er kommet en ny overhalingsmulighed, og vi vil se mange forsøg på dette stykke.

Banekort for Circuit de Catalunya. Læg mærke til den nye chikane

Vejret på banen er solrigt med enkelte hvide skyer, der ikke burde give anledning til bekymring. Temperaturerne er for tiden behagelige 28 grader, og en banetemperatur på 48, med en svag vind fra vest.

Brasilianske Felipe Massa sidder for tredje gang i træk på pole, med verdensmesteren Fernando Alonso ved siden af sig. Bag dem ligger deres løjtnanter, Kimi Räikkönen og Lewis Hamilton. Robert Kubica sidder på femte bedste tid, mens en god kvalifikation af Trulli sikrer ham årets bedste start-position fra en sjetteplads. Derefter er det Heidfeld, Kovalainen, Coulthard og Fisichella.

Kan rookie´en Hamilton presse de forankørende som han gjorde i Bahrain? Kan Räikkönen vinde på denne svære bane, og komme foran i pointene? Hvad med Alonso? Har Red Bull-raceren med David Coulthard bag rattet, en mulighed for at blande sig i de fine selskab? Alle disse spørgsmål får vi snart svar på, og der er lagt op til et brag af et løb, når lamperne slukkes og de mange tusinde hestekræfter bliver sluppet løs.

Formationsrunde
Alle kommer fint afsted på omvarmingsomgangen, og nu er der kun få minutter til løbet starter.
1
Gult flag! Der kommer re-start, da Trulli´s bil holder stille på gridden. I stedet skal italieneren starte i pitten.

Bilerne liner up endnu engang til start. På grund af Trulli´s problemer, har Kovalainen frit løb foran sig.

Massa tager starten, med Alonso lige i hælene. Ned til det første sving presser Alonso Massa og kommer forbi, men bliver afvist og ryger af banen! De to kombattanter rammer hinanden. Alonso redder bilen og kommer tilbage. Desværre mister han nogle placeringer.

Starten hvor man stadig ser støvet efter Alonso kørte af banen.


Hamilton toer, Kimi treer, Alonso firer. Wurz i pit med en punktering på det ene forhjul. Ralf også i pit. Det ligner et problem med forhjulsophænget for Wurz.

Nr. Kører Hold Ændring
1. Felipe Massa Ferrari  
2. Lewis Hamilton McLaren +2
3. Kimi Räikkönen Ferrari  
4. Fernando Alonso McLaren -2
5. Robert Kubica BMW Sauber  
6. Nick Heidfeld BMW Sauber +1
7. David Coulthard Red Bull +2
8. Heikki Kovalainen Renault  
9. Nico Rosberg Williams +2
10. Rubens Barrichello Honda +2
11. Jenson Button Honda +3
12. Giancarlo Fisichella Renault -2
13. Takuma Sato Super Aguri  
14. Scott Speed Toro Rosso +8
15. Vitantonio Liuzzi Toro Rosso +1
16. Mark Webber Red Bull +3
17. Adrian Sutil Spyker +3
18. Anthony Davidson Super Aguri -3
19. Jarno Trulli Toyota -13
20. Christijan Albers Spyker +1
21. Ralf Schumacher Toyota -4
22. Alexander Wurz Williams -4

Stillingen efter første omgang sammenlignet med startgridden


3
Barrichello er 10 og Button er 11. Ralf Schumacher blev ramt bagfra af Wurz, og det er derfor de begge var i pit. Oppe foran trækker Massa fra Hamilton, mens Kimi gør sit job og holder Alonso bag sig.

6
Massa trækker næsten et sekund ud per omgang. Hamilton har lidt plads ned til Kimi, og vi ved at Hamilton er tungere end Alonso, så måske McLaren beslutter at holde englænderen ude lidt længere.

Scott Speed er på en 14. plads. Udmærket kørt op gennem feltet af amerikaneren. Også fin start af Sato på en 13. plads og Rosberg som er på en 9. plads.

8-10
Trulli i pit for anden gang. Han lukker og slukker for denne gang. Räikkönen er ude! Baghjulsophænget er smadret! Han er sensationelt ude af det Spanske Grand Prix. Ferrari´s håb hænger nu på Massa. Alonso ryger forbi finnen og er nu 3.

Speed mister venstre bagdæk ned af langsiden, og det ser også ud til at være slut for ham. Synd, for det så ellers rigtig fornuftigt for ham. Massa er 6,5 sekund foran Hamilton. Alonso er treer og det ser ikke ud til at han kan presse så meget lige nu. Har han mere brændstof i tanken end først antaget, eller tog bilen skade af berøringen med Massa? Kubica er nu nummer fire.

Speeds dæk. I baggrunden ses Vitantonio Liuzzi, Spaniens Grand Prix, 2007

12
Hamilton er 7,5 sekunder efter Massa. Brasilianeren kører meget hurtigt nu. Heidfeld er nummer fem efter Kubica og Coulthard er sekser. Flot kørt af de tre. Massa sætter hurtigste omgang 1.22.710

16
De tre førende, Massa, Hamilton og Alonso, ligger med adskillige sekunder i mellem sig. Men de kører alle tre meget stærkt lige nu, og trækker fra resten af feltet. Alligevel ser det ud som om Alonso ikke kan komme op og hente Massa. Er det pit-strategien eller tog bilen virkelig skade? Räikkönen kommer ud af garagen og siger, at han ikke ved hvad problemer med bilen er. Vi troede først det var baghjulsophænget, men noget tyder på det er et elektrisk problem.
Omgang 14 er Massa endnu engang hurtigste mand på banen, med 1.22.680

18-20
Coulthard ligger på en sjetteplads og får besked fra sin engineer, at han skal presse Heidfeld foran sig. Der er godt et sekund op til tyskeren. Jarno Trulli fortæller RAI at han udgik med en defekt benzinpumpe - motren gik i stå på gridden.

Barrichello går i pit fra en 9. plads. Ferrari gør klar til Massa. McLaren er klar. Massa i pit, med 9,5 sekund ned til Hamilton, som kører forbi pitten. Alonso i pit. Massa forlader pitten med ild i bilen! Det ser meget dramatisk ud, men det er kun benzindampe, der bliver antændt et kort øjeblik. Ingen problemer. Liuzzi er ude af løbet. Hamilton fører nu det spanske GP, med Kubica toer og Heidfeld treer.

23
Fisichella i pit og vil meget gerne kommer forbi Button, men når det ikke. Button kommer ud foran Fisichella, men da Barrichello også er på vej ned i sving 1, rammer Button sin kollega og frontvingen ryger af englænderens bil. Ikke særlig smart, Button. Hamilton ind. Ingen problemer. kommer ud på bløde dæk.

Heidfeld fører løbet en enkelt omgang, før han pitter. Massa har tre sekunder ned til Hamilton.

25 Heidfeld taber en hjulmøtrik i pitten og det kan blive dyrt. Højre forhjul sidder og slingrer. Han var sjette hurtigst og det er manden med slikkepinden, der ikke ser at hjulmøtrikken ikke er sat ordentlig fast. Fisichella ligger nummer 10 og vil meget gerne forbi Barrichello, men bliver afvist. Hamilton presser alt hvad han kan, og tager svingene meget aggressivt.

29
Massa er nu 10,5 sekund foran Hamilton, og presser sin Ferrari til det yderste. Liuzzi udgået med hydraulikproblemer. Kovalainen presser Coulthard og det er kampen om femtepladsen det gælder. Fisichella presser stadig Barrichello, som nok gerne så at der var lidt mere fart i Honda´en.

Davidson går i pit fra en imponerende 8. plads. Og Sato er 10´er. Virkelig flot af det lille japanske team.

31
Kovalainen opgiver angrebet på Coulthard lidt, da han går i pit. Meget kort stop for finnen. Han kommer ud foran Barrichello, som igen er foran Fisichella.

Oppe foran kører Massa sit eget løb, med 13 sekunder ned til Hamilton. Det ser ud til, at Ferrari har fået fart i den stejlende hingst. Alonso er 11 sekunder efter team-kollegaen, mens Kubica kun er 3,5 sekund efter spanieren. Barrichelo kalder over radioen, at han har svært ved at holde tempoet og dermed holde Fisichella bag sig. Men det er lidt af et mysterium, hvorfor angrebet fra Fisichella ikke er kommet endnu.

34
Albers får en drive-through straf. Endnu uvist hvorfor. Rosberg sekser, Kovalainen 7. Finnen henter Rosberg med over et sekund per omgang. Rosberg får besked at han skal presse.

Alonso ser ud som om, han har stillet sig tilfreds med en tredjeplads for tiden. Massa trækker stadig tid ud, men Hamilton hænger på godt 14 sekunder efter.

Nr. Kører Hold Forskel Sum Pit
1. Felipe Massa Ferrari 36. omg.   1
2. Lewis Hamilton McLaren 16,8 sek. 16,8 sek. 1
3. Fernando Alonso McLaren 13,4 sek. 30,3 sek. 1
4. Robert Kubica BMW Sauber 2,5 sek. 32,8 sek. 1
5. David Coulthard Red Bull 3,8 sek. 36,6 sek. 1
6. Nico Rosberg Williams 14,4 sek. 51,0 sek. 1
7. Heikki Kovalainen Renault 7,1 sek. 58,2 sek. 2
8. Rubens Barrichello Honda 13,5 sek. 71,7 sek. 1
9. Giancarlo Fisichella Renault 0,5 sek. 72,3 sek. 1
10. Takuma Sato Super Aguri 2,2 sek. 74,5 sek. 1
11. Anthony Davidson Super Aguri 20,4 sek. +1 omg. 1
12. Ralf Schumacher Toyota 10,3 sek. +1 omg. 2
13. Nick Heidfeld BMW Sauber 4,0 sek. +1 omg. 2
14. Adrian Sutil Spyker 15,4 sek. +1 omg. 1
15. Jenson Button Honda 6,0 sek. +1 omg. 2
16. Christijan Albers Spyker 15,1 sek. +1 omg. 2
Udgåede kørere
  Vitantonio Liuzzi Toro Rosso   +17 omg. 1
  Scott Speed Toro Rosso   +27 omg.  
  Kimi Räikkönen Ferrari   +10 omg. 1
  Jarno Trulli Toyota   +28 omg. 1
  Mark Webber Red Bull   +29 omg. 1
  Alexander Wurz Williams   +35 omg. 1

Stillingen efter 36 omgange


37
Fisichella får besked på at overhale Barrichello. En ret åbenlys besked, men man kan undres over, at han ikke har gjort det endnu. Renault´en bør være hurtigere end Honda, som på den anden side har taget et stort skridt frem idag.

41-43
Albers fik sin drive-through får at ignorere et blåt flag. Det er tydeligt, at Alonso mangler fart på de hårde dæk. Men når de tre førende kommer ind til deres andet pit, betyder det, at Massa og Hamilton kommer ud på hårde, mens Alonso skifter til de lidt hurtigere bløde. Dette kan betyde at Alonso henter de førende.

Ferrari gør klar til Massa. 8,2 til Massa. Barrichello også ind, og kommer ud igen lige før Kovalainen. Coulthard ind på 7,7. Kovalainens tredje stop. Det viser sig at der er et problem med benzinpumpen. Fisichella får besked på at stoppe en tredje gang, fordi bilen ikke kan holde til kun to stops.

Hamilton fører nu foran Massa, med Alonso treer. Men de to McLaren biler har endnu ikke været inde i pit.

46-48
Massa er godt 10 sekunder efter Hamilton. Ralf Schumacher i pit fra en 12. plads, parkerer bilen i garagen. Heidfeld er nu nummer 12, efter han måtte pitte en tredje gang. Bliver taget med en omgang af de førende. Heidfeld parkerer for denne gang, det er slut.

Hamilton i pit med 18 omgange igen. 6,7 og på bløde dæk. Massa er forbi og er nu i front igen, Alonso også forbi. Kubica er ligeledes i pit fra en flot fjerdeplads og holder sin placering.

Alonso kommer ind og får bløde dæk på. Det er meget usikkert, om han kan nå at gøre noget ved sin placering. Kubica er 4, Coulthard 5, Rosberg 6, Kovalainen 7, Fisichella 8.

50
Davidson ind til sit andet stop. Han har kørt et meget langt første stint og ligger som nummer 11. Sato må også være tilfreds, for han er 8, og dermed ligger han til point lige nu. Ralf Schumacher udtaler til RAI, at han havde problemer med forhjulsophænget.

55-59
Nick Heidfeld udgik med problemer med gearkassen, udtaler han til italiensk TV. I toppen er Massa 11 sekunder foran Hamilton, mens Alonso er hele 15 sekunder efter Hamilton. Det var sandsynligvis den ambitiøse start fra spanieren, der gjorde at han ikke kunne presse så meget som han ønskede. Hvis stillingen holder lige nu, så vil Hamilton føre VM, med Alonso toer og Massa treer.

Kovalainen presser endnu mere på Rosberg, med kun syv omgange igen. Fisichella ind til et splash and dash, men kommer ud EFTER Sato! Flot kørt af den japanske kører. Der er fest i Super Aguri i aften.
Red Bull må også være tilfredse med Coulthards præstation idag. Han ligger til en femteplads med kun 6 omgange endnu.

61-64
Fisichella er nu i stand til at presse Sato på ottendepladsen, men kan han nå det, med kun 5 omgange igen? Hamilton giver ikke op. Han presser stadig, selvom der er godt 10 sekunder op til Massa. Hvis resultatet holder lige nu, er det spændende nyt for en del af de nye unge kørere. Rosberg, Kovalainen og Kubica ligger alle til point.

Det ser ud som om, Coulthard har problemer med gearskiftet. Måske der mangler det højeste gear? Rosberg er ved at lukke hullet op til skotten. 2 sekunder mellem de to. Super godt kørt af den unge tysker.

66
Massa kører ud på sin sidste omgang. Den lille brasilianer tager det ternede flag, sin fjerde sejr i karrieren. Foran Lewis Hamilton, som nu er sensationelt 1´er! Imponerende kørt. Alonso treer, med Kubica som firer. Coulthard holder sin femteplads foran Nico Rosberg på sjettepladsen. Kovalainen blev 7´er, og Sato endelig på tavlen. Det første point til Super Aguri-teamet. En streg i regningen for Honda, som går herfra uden point.

Takuma Sato og holdet fejer Super Aguri F1's første point

Et flot løb kørt af Massa, som tog pole, hurtigste omgang og det ternede flag. Han var stort set ikke i fare, på nær et par øjeblikke hvor pit-strategien kunne have spillet en rolle, men ellers ikke. Tillykke herfra.

Nr. Kører Hold Ændring
1. Felipe Massa Ferrari  
2. Lewis Hamilton McLaren +2
3. Fernando Alonso McLaren -1
4. Robert Kubica BMW Sauber +1
5. David Coulthard Red Bull +4
6. Nico Rosberg Williams +5
7. Heikki Kovalainen Renault +1
8. Takuma Sato Super Aguri +5
9. Giancarlo Fisichella Renault +1
10. Rubens Barrichello Honda +2
11. Anthony Davidson Super Aguri +4
12. Jenson Button Honda +2
13. Adrian Sutil Spyker +7
14. Christijan Albers Spyker +7
15. Nick Heidfeld BMW Sauber -8
16. Ralf Schumacher Toyota +1
17. Vitantonio Liuzzi Toro Rosso -1
18. Scott Speed Toro Rosso +4
19. Kimi Räikkönen Ferrari -16
20. Jarno Trulli Toyota -14
21. Mark Webber Red Bull -2
22. Alexander Wurz Williams -4

Forskel til grid da løbet er forbi


Vigtige Links
Læs om Spaniens Grand Prix Optakt
Læs om Circuit de Catalunya Banebeskrivelse
Hvornår sker det? TV-tider
Hvordan bliver vejret? Vejrudsigten
Få resultaterne på SMS SMS Service
Fredag 1. frie træning
  2. frie træning
Lørdag 3. frie træning
  Kvalifikationen - Live
  Kvalifikationen - Resume
Søndag; Opvarmning
  Løbsrapport - LIVE