• Forside

USA Grand Prix: Løbet - LIVE

Et interessant løb, der blev vundet af Lewis Hamilton efterfulgt af Fernando Alonso, Felipe Massa og Kimi Räikkönen. Det er dermed andet løb i træk, som englænderen vinder. Læs her vores LIVE-rapport fra løbet på Indianapolis Motor Speedway.

Bilmagasinet Logo . Copyright Bil Magasinet BMF1

Af: JPU (jpu@bmf1.dk) d. 17/6 2007 klokken 16:06

Ved kvalifikationen kom Lewis Hamilton, lettere overraskende, på pole og lige efter ham følger Fernando Alonso, Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Heikki Kovalainen og Nick Heidfeld. Det var overraskende fordi Fernando Alonso ellers var hurtigst ved alle de frie træninger samt Q1 og Q2.
Find i øvrigt alle tiderne fra kvalifikationen her.

Vi har også en debutant på banen nemlig Sebastian Vettel der har gjort det rigtigt godt og starter som nummer 7. Han skal dog ikke regne med at beholde pladsen selvom han også gør det godt i dag, for BMW Saubers chef Dr. Mario Theissen har udtalt at Robert Kubica vender tilbage når han er helt fit igen, hvilket formentligt vil sige om to uger når Frankrigs Grand Prix afholdes den 1. juli på Magny Cours.

Løbet foregår altså på den 4.192 m lange bane også kendt som The Brickyard, da den oprindelige bane var bygget af mursten. Der er kun en lille rest tilbage af denne bane og det er cirka en meter der ny udgør start- og mållinjen. Løbet forløber i øvrigt over 73 runder.

De resterende mursten, der har givet banen øgenavnet The Brickyard

En afgørende faktor for dette løb er som bekendt dækkene, der bliver belastet ekstremt i kombinationen fra den langomme indre del ud på der kurvede oval hvor speederen holdes i bund i over tyve sekunder. Der er til dette løb den bløde og den mellembløde blanding til rådighed og det er klart den bløde der er at foretrække idet den er cirka fire tiendedele hurtigere. Med hensyn til temperaturforhold, slid og korning burde der ikke være problemer med nogen af dækkene og det bliver altså interessant at se hvilke strategi de enkelte er på.

Noget tyder på at i det mindste de første fire er på en anden strategi end de to Renaulter, de første fire. Vi venter at de første fire pitter ved runde 22, Heikki Kovalainen nok kommer ind omkring ved runde 27, medens Giancarlo Fisichella formentligt kun foretager et pitstop.

Banekort for Indianapolis

De sidste fire løb er vundet af piloten på pole og det forudsiger vi også i dette løb, med Fernando Alonso som en klar udfordrer. De to Ferrari er for tiden for langsomme og vi skal nok ikke regne med at se hverken Felipe Massa eller Kimi Räikkönen på det øverste trin. Vi skal nok i stedet regne med en intens kamp imellem Ferrarierne og de især Nick Heidfeld i sin BMW Sauber.

Vejret er godt på banen og vi kan regne med at temperaturerne kommer op over 30 for luften og over 50 for asfalten.


LIVE

18:30 Banen er åbnet og bilerne begynder at køre frem til pitten.

18:40 Giancarlo Fisichella bekræfter fra gridden at han er meget tung.

18:43 Fernando Alonso siger han vil forsøge at overhale Lewis Hamilton allerede i første sving.

18:46 Ron Dennis siger at han mener at dækkene bliver afgørende for løbets udfald specielt bliver det en fordel for piloter der er gode til at skåne dækkene.

Anthony Davidson på gridden inden løbet, USA 2007


18:46 Nick Heidfeld siger det bliver et hårdt løb imod Ferrari og at han håber på at opnå en fjerdeplads.

18:55
Lufttemperaturen er oppe på 36 grader medens asfalten 59 er grader varm. Vindhastigheden er på 1.3 m/s og luftfugtigheden er 33 %. Det er altså meget varmt og for en af gridpigerne blev det for varmt og hun måtte gå ind i skyggen etfer et ildebefindende.

18:59 Sirenen lyder for sidste gang og alle udover piloter forlader gridden

0 Formationsomgangen starter. Kimi Räikkönen starter på de hårde dæk. De tre første er på bløde. Umidlbart ser det ud som Kimi Räikkönen og de to er den eneste på de hårde.

1 Starten er gået og Lewis Hamilton forsvarer sin førsteplads Heikki Kovalainen rykker op som nummer 4 men hentes af Nick Heidfeld. Sebastian Vettel ryger af banen i første sving og ryger ned som nummer 10. Kimi Räikkönen ryger ned som nummer seks. Ralf Schumacher ryger ud efter en kontakt med Rubens Barrichello der går i pitten sammen med David Coulthard. Det ender med de alle tre trækker sig ud.

Efter første omgang er stillingen.

Nr. Kører Hold Forskel Sum Pit
  Lewis Hamilton McLaren   0 sek.  
  Fernando Alonso McLaren   0,6 sek.  
  Felipe Massa Ferrari   1,1 sek.  
  Nick Heidfeld BMW Sauber   1,9 sek.  
  Heikki Kovalainen Renault   2,8 sek.  
  Kimi Räikkönen Ferrari   3,4 sek.  
  Jarno Trulli Toyota   4,4 sek.  
  Mark Webber Red Bull   5,2 sek.  
  Nico Rosberg Williams   6,4 sek.  
  Sebastian Vettel BMW Sauber   6,8 sek.  
  Vitantonio Liuzzi Toro Rosso   9,2 sek.  
  Alexander Wurz Williams   9,3 sek.  
  Adrian Sutil Spyker   10,0 sek.  
  Scott Speed Toro Rosso   10,5 sek.  
  Takuma Sato Super Aguri   11,6 sek.  
  Jenson Button Honda   12,1 sek.  
  Christijan Albers Spyker   13,3 sek.  
  Anthony Davidson Super Aguri   13,3 sek.  
  Giancarlo Fisichella Renault   16,9 sek.  

Stillingen efter 1. runde


2 Giancarlo Fisichella laver en fejl i sving 4 og ryger af banen og rykker ned som nummer 19.

5 Lewis Hamilton sætter hurtigste tid 1:13.681.

David Coulthard, Nico Rosberg, Ralf Schumacher, Takuma Sato, Jenson Button og Rubens Barrichello ved ulykken i sving 1, USA 2007.

11 Rubens Barrichello giver skylden for ulykken til Ralf Schumacher og det samme gør David Coulthard. Giancarlo Fisichella og Jenson Button kæmper side om side og det lykkedes for Giancarlo Fisichella at komme forbi englænderen på ovalen.

12 Lewis Hamilton trækker fra Fernando Alonso og hans forspring er nu oppe på 2.1 sekund.

13 Takuma Sato bliver undersøgt af kommisærerne, han har åbenbart overhalet under gult flag.

14Det betyder dog ikke noget i det han nu udgår af løbet efter at være kørt ud i gruset i sving 4 hvor han nu sætter fast.

Takuma Sato, Vitantonio Liuzzi og Scott Speed under løbet, USA 2007.

16 De seneste runder har der været en intens kamp imellem Vitantonio Liuzzi, Alexander Wurz og Giancarlo Fisichella i kam om pladserne 11, 12 og 13.

20 Nick Heidfeld laver en fejl og ryger af banen og bliver overhalet af Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton sætter ny rekord 1:13.222.

21 Lewis Hamilton går i pitten det samme gør Felipe Massa og Nick Heidfeld.

22 Fernando Alonso går i pit og han kommer ud efter Lewis Hamilton og ender på fjerdepladsen.

24 Kimi Räikkönen pitter. Der er kamp imellem Giancarlo Fisichella og Alexander Wurz der sågar har kontakt med dækkene og det lykkeds ham at komme forbi det samme lykkedes for Jenson Button der kommer forbi Scott Speed.

26 Heikki Kovalainen pitter og kommer ud som nummer 9 lige Kimi Räikkönen der dog overhaler Nick Heidfeld.

30 Giancarlo Fisichella kommer forbi Vitantonio Liuzzi på ydersiden af kurve 6.

34 Lewis Hamiltons forspring overfor Fernando Alonso falder hele tiden og er nu nede på 0.7 sekunder. Der er lagt i ovnen til en interessant duel.

37 Scott Speed og Giancarlo Fisichella pitter for første gang.

38 Vitantonio Liuzzi tager i pit og der er en intens kamp imellem Lewis Hamilton og Fernando Alonso der kører side om side ned af ovalen. Lewis Hamilton forsvarer dog sin førsteplads.

40 Nico Rosberg pitter for første gang og traditionen tro hot Williams er der lettere problemer. Jenson Button, Alexander Wurz, og Davidson har endnu ikke pittet.

42 Davidson pitter.

44 Alexander Wurz og Jenson Button pitter.

46 Takuma Sato straffes med ti pladser på gridden til næste løb. Lewis Hamilton har opbygget et forspring til Fernando Alonso på 2.5 sekunder.

47 Heikki Kovalainen pitter

48 Kimi Räikkönen sætter bedste tid i første sektor.

49 Fernando Alonso sætter bedste tid i tredje sektor. Kimi Räikkönen får dog sat hurtigste omgangstid 1:13.117.

50 Fernando Alonso i pit og han kommer ud som nummer fire. Kimi Räikkönen i pit kommer ud som nummer tre.

51 Lewis Hamilton pitter. Han kommer ud for lige foran Fernando Alonso som nummer to. Felipe Massa fører.

52 Felipe Massa pitter og kommer ud som nummer tre lige foran Kimi Räikkönen.

54 Davidson pitter. Kimi Räikkönen haler ind på Felipe Massa der er på hårde dæk i modsætning til Kimi på de bløde som nu er 0.8 sekunder efter

56 Nick Heidfeld har problemer det virker som om den er gal med gearkassen. Han forsøger at få den tilbage i garagen men må i stedet parkere under et træ hvor han finder en stol og slapperlidt af. Jarno Trulli pitter.

59 Kimi Räikkönen er nu kommet helt op til Felipe Massa. Mark Allan Webber i pit og han kommer ud som nummer 8 lige efter Jarno Trulli som han straks angriber.

David Coulthard under løbet, USA 2007.

62 Mark Allan Webber angriber Jarno Trulli hård i sving 1 og kommer også forbi ham men i processen ryger han en tur i græsset og må overlade pladsen igen til Trulli. Sebastian Vettel er samtidigt tæt på at kommer forbi Webber.

64 Der mangler ni runder og Kimi Räikkönen hænger lige i halen på Felipe Massa.

66 Davidson kommer forbi Jenson Button i sving 1.

69 Nico Rosberg har problemer og der er ild i hans bil som han må parkere på banen. Branden slukkes med det samme. Dermed rykker Sebastian Vettel op som nummer otte og ligger nu til at score point.

71 Vitantonio Liuzzi tager i pitten og udgår.

73 Løbet er færdigt og blev vundet af Lewis Hamilton efterfulgt af Fernando Alonso, Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Mark Allan Webber og Sebastian Vettel.

Sessionsresultat

Bemærk! Det angivne dæk viser hvilken compound som køreren har kørt med.

P. Grid Kører Team Dæk Tid Stop Point
Pirelli dæktyper:
W
= Regnvejrsdæk ("Wet")
I
= Regnvejrsdæk til let regn ("Intermediate")
H
= Hard dæk
M
= Medium dæk
S
= Soft dæk


Hvis dækket ikke er farvet, så betyder den angivne cirkel følgende:
P
= Pirelli (1950 - nu)
G
= Goodyear (1964 - 1998)
M
= Michelin (1978 - 2006, ikke alle år)
B
= Bridgestone (1997 - 2010)