• Forside

Speed fyret – på vej til USA?

Det er næsten som en amerikansk dramaserie fra 1980’erne. Plottet minder om Dollars og Dallas, men det er virkelighedens Formel 1. Det drama, der udspillede sig i de 2½ time, det europæiske Grand Prix udspillede sig, kan få store konsekvenser.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 25/7 2007 klokken 02:07

Partyteamet Toro Rosso har været kendt for sine cool kørere og deres 'laid back attitude' udenfor STR2 chassiset. Lige så cool de to kørere har været udadtil ligeså meget har det irriteret Toro Rossos ledelse indadtil. Det eksploderede i denne weekend.

Mange måneders interne problemer eksploderede i en aura af raseri, da Scott Speed og Vitantonio Liuzzi udgik fra det europæiske Grand Prix, hvilket ifølge Scott Speed fik teamchef Franz Tost til at se rødt i mere end en forstand.

Franz Tost siger selv, at han kun tog fat i Scott Speeds skulder efter løbet, men ifølge Scott Speed så var det mere et overfald, der efter dansk lov kunne takseres til et par dage i brummen.

Franz Tost og Scott Speed da de stadig var på talefod

I et umiddelbart åbenhjertigt interview. givet til Adam Cooper der blandt andet skriver for Autosport og Speed tv, fortæller Scott Speed hvordan han blev taget i kraven, slået i ryggen, rystet omkring og hvordan han måtte stå model til verbale gloser.

Efter episoden med Franz Tost, der skulle være overværet af mindst to mekanikere under hele seancen, og på visse tidspunkter hele holdet, konfronterede Scott Gerhard Berger med episoden.

Det er deres reaktion, hvor de udadtil i pressen nedtoner det til en mindre skærmydsel, som har fået Scott Speed til at udtale sig på vegne af ham selv. Han er ked af, at det sætter Red Bull og Dieter Mateschitz i et dårligt lys, men offentligheden skal vide, hvor uærlige Gerhard Berger og specielt Franz Tost er.

Scott Speed spinder i gruset

I interviewet er det ikke svært at læse, at Scott Speed ikke føler, at han har nogen chance hos Red Bull og Formel 1 længere.

”Hvad angår min fremtid i Formel 1, så kan man ikke betale mig nok penge for at køre for disse to personer igen. Hvis det var med et andet team, ville det være stort, men jeg vil også gerne gøre noget andet sammen med Red Bull, selv hvis det er udenfor Formel 1. Som jeg har sagt, er mit forhold til Red Bull fantastisk.”

Efter sigende skulle Scott Speed være på vej til USA og Champ Car serien med Red Bull som sponsor. Uden et amerikansk Formel 1 løb er behovet for en amerikansk kører i Formel 1 ikke så stort. Det er dog ikke sikkert, at det bliver før 2008 at Scott Speed kan stævne ud i en anden serie for et andet team. Så længe Scott er under kontrakt med STR bestemmer de, hvor han skal køre og om han skal køre.

Vitantonio Liuzzi og Scott Speed ude af det europæiske Grand Prix og på vej ud af Formel 1?

Scuderia Toro Rosso teamet er i øjeblikket på Mugello banen i Italien for at teste inden det ungarnske Grand prix og sommerferien i Formel 1 begynder. Scott Speed var på vej til Mugello, men han skulle være blevet bedt om ikke at møde op - hverken hos STR i Mugello, fabrikken i Faenza eller til nogle af de kommende Formel 1 løb.

Dette kan dog hverken be- eller afkræftes, men Scott Speeds far Mike siger til Speed TV, at det har han ikke hørt noget om.

Men ovenpå de udtalelser som Scott Speed kom med i går om, at Franz Tost og Gerhard Berger kun ventede på at skifte dem ud med to nye kørere, lyder det meget plausibelt.

Favorit til Scott Speeds sæde er Sebastian Vettel. BMW Sauber tredjekøreren gjorde det fremragende i debuten i USA, og han er personligt sponsoreret af Red Bull. Men det kommer meget an på om BMW vil give Sebastian Vettel lov til at køre for Toro Rosso holdet.

Toro Rosso har ikke længere noget at tabe i årets sæson. Derfor kunne de give Sebastien Bourdais debut for teamet i Ungarn for at se, hvordan han vil klare sig i sådan en situation. Sebastien Bourdais har fået ros af teamet for sin tests af STR2. Senest på Spa-Francorchamps banen tidligere på måneden.

Sebastien Bourdais er klar til sin Formel 1 debut efter sejren i Edmonton, Canada

Det kan sagtens lade sig gøre, da Sebastien Bourdais i resten af Champ Car sæsonen kun har to løb, der bliver afviklet sammen med Formel 1. Det tyrkiske og det brasilianske Grand Prix bliver kørt samtidig med Champ Car løbene fra Assen banen i Holland og Surfers Paradise banen i Queensland, Australien.

Det ser i hvert fald ud til Scott Speeds Formel 1 karriere ender på samme måde som Michael Andrettis: I et fly på vej hjem til USA.

Vi følger op på Cirkus Toro Rosso efterhånden, som vi bliver klogere.

Interviewet med Scott Speed kan findes her.