• Forside

FIA magtesløs: Red Bull og STR til Kina med hemmeligt våben

FIAs nye reglement har stærkt begrænset teamenes kreative udfoldelser, men det afholder bestemt ikke Red Bull og Toro Rosso fra at gå nye veje. Og det nye tiltag fra de to utraditionelle teams kan end ikke almægtige FIA stoppe.

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 10/4 2009 klokken 15:04

Fra starten af 2009-sæsonen har FIA lagt store begrænsninger ned over Formel 1-teamene. Det er nu slut med små vinger hist og en lille en ændring af motorstyringen pist.

Disse begrænsninger stopper imidlertid ikke de altid kreative teams fra Red Bull og Toro Rosso.

Således tager man nu en ældgammel, kinesisk kampsport og gymnastikform i brug for at komme på sejrspodiet, nemlig Tai Chi Chuan.

Vi bringer her billederne fra de to teams træningslejr i Kina.

Sebastian Vettel i Tai Chi-øvelsen: Spænd buen og skyd tigeren. I F1-versionen hedder øvelsen: Jeg har for megen understyring.

Tai Chi Chuan består af et sæt forme, som alt efter stilart kan bestå af 40 og op til 120 forskellige bevægelser. Alle disse bevægelser er sammensat på en måde, så de, iflg. teorien, fremmer helbredet ved at massere de indre organer.

"Disse bevægelser er især godt for nakkemuskulaturen hos mig på grund af den stærke G-påvirkning i svingene - særligt ved understyring," udtaler Sebastian Vettel.

Mark Webber i Tai Chi-øvelsen: Jeg spiller luftguitar. I F1-versionen hedder den: Mate, jeg visualiserer en kvalifikation i Top 5.

Det er bevist, at Tai Chi Chuan fremmer smidigheden, balancen og styrken af muskler og sener. Dermed fjernes fokus fra ømheden i nakkemuskulaturen og rettes i stedet imod topplaceringer.

"Dette betyder meget for mig og vil hjælpe mig til at komme i Top 5," udtaler Mark Webber.

Sebastien Bourdias i Tai Chi-øvelsen: Gylden hane på et ben. I F1-versionen hedder øvelsen: Så snart lysene slukker, er jeg den der er skredet.

Tai Chi Chuan bliver omtalt som "Internal Martial Arts". Oversat til dansk er det indre kamp kunst, hvor vægten lægges på gentagne bløde langsomme bevægelser og mental forståelse af, hvordan det bløde kan overvinde det hårde - også betegnet som skyggeboksning. Det typiske for "Internal Martial Arts", er, at køreren bruger sin indre energi i alt hvad han laver.

"Der er især brug for dette i starten af løbet, hvor jeg allerhelst bare er den, der er skredet," udtaler Bourdais.

Sebastien Buemi i Tai Chi-øvelsen: Kusk med pisk. I F1-versionen hedder øvelsen: Se, ikke engang fangsandet kan holde mig tilbage.

Samtidig med udførelsen lægges der også vægt på åndedræt og "grounding".

Grounding kan bedst betegnes som en rank holdning, hvor der sigtes imod, til alle tider, at have en lige rygrad fra bund til top. Det har rod i en teori om at energien bedre kan flyde igennem rygraden, når den er lige. Dette er dog en udfordring, når man sidder i et lille cockpit.*

"Jeg er især glad for den ranke holdning, når jeg forlader min bil i fangsandet og er nødsaget til at gå forbi tilskuerpladserne. Det kræver sin mand," indrømmer Sebastien Buemi.

Som det sikkert allerede er gået op for de fleste, er dette blot endnu et af Red Bull og Toro Rossos utraditionelle påfund (dog med hensynsløse tilføjelser af undertegnede), og vi må gå stærkt ud fra, at ovennævnte fotos har været en tur igennem et fotoredigeringsprogram.

* Oplysningerne om Tai Chi Chuan er venligt udlånt til os af Wikipedia.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.