Ryst a pose...

Efter Koreas Grand Prix er posen rystet godt og grundigt i Formel 1, og her vil jeg gennemgå resultater, muligheder og hvem man skal sætte sine penge på i dette års mesterskab, hvor der kun er 2 løb tilbage.

Webbers ødelagte RB6 . Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Af: Tomas Hansen (th@bmf1.dk) d. 26/10 2010 klokken 12:10

Posen er rystet
For nu at bruge et godt bankoudtryk, så er posen i den grad rystet efter et vådt, men alligevel ikke så vådt Koreansk Grand Prix. For nu at bruge en anden kommentators udtryk, så er der mange skiftende føringer i Formel 1 i år.

Fakta først
Mark Alan Webber sendte sine mesterskabsambitioner i barrieren på egen hånd, for derefter at sætte trumf på med en kollision med Niko Rosberg. Webber har påtaget sig skylden for uheldet og har ikke forsøgt at bortforklare. Men en dårlig søndag for ham.

Webbers ødelagte RB6 Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Næste mand er Sebastian Vettel på fjerdepladsen. Vettel lå lunt i smørhullet til at få en solid føring. Den sørgede hans Renault-motor for at sprede ud over den koreanske, våde asfalt sammen med masser af stumper fra den eksploderede motor.

25 point til Alonso og 14 til Webber – med mindre Alonso udgår i begge løb og Red Bull stadig vil påstå, at de lader deres 2 kørere køre race, så må han også afskrives. Der skal et enormt comeback til, som man meget sjældent ser i Formel 1.

Sebastian Vettel slukker motorbranden i sin bil Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Femtemanden i gruppen, Jenson Button, havde mildt sagt et katastrofalt løb, der reelt set sendte ham ud af kampen om mesterskabet. 42 point mellem 5. og 1. pladsen er muligt, men ganske urealistisk. Det vil kræve at de 4 foran ham udgår i de næste 2 løb, ender i bunden af feltet og at Button vinder begge løb - denne skribent vil gerne afskrive britens chancer i år.

Første mand på podiet pt. er Lewis Hamilton. 21 point efter Alonso er ikke umuligt, men det ser ikke udpræget godt ud, især ikke når man tænker på Hamiltons fortid, hvor han har haft det med at træffe dårlige beslutninger under pres, og med 2 løb og 21 points forskel, må man sige, at presset er tæt på at være maximalt. Personligt afskriver undertegnede Hamilton som mester i år.

Mark Alan Webber, den nye DC? Efter 8 år i Formel 1 er Webber så tæt på mesterskabet, at han kan smage det – et stort skrummel af en Aussie, der i den grad startede i bunden, i en meget ringe Minardi, som så har bevæget sig hele vejen til toppen af poppen. Han er 11 point efter Alonso – er det nok?

Den famøse hændelse, hvor Michael Schumacher vædrer Jacques Villeneuve´s Williams. Jerez, Spanien 1997

De sidste 2 løb vil være en tvekamp, en kamp, der kan gå over i Formel 1-historien på samme måde som andre episke slag i toppen.

Vurderingen
Red Bull har været og er stadig hurtigst i både kval og løb, men Ferrari (læs: Fernando Alonso) har i den grad hentet ind på dem, der var 2-tiendedele mellem Alonso og Red Bull i Koreas kvalifikation, og Alonso var klart hurtigst i løbet, uagtet en pitfejl og en gave fra Hamilton kort efter.

Ferrari er på fremmarch og lader til at sætte trumf på i de sidste løb.

Samtidigt siger sejrsstatistikken nu, 5-4-3 til Alonso-Webber-Vettel – i tilfælde af pointlighed tælles placeringer – det vil sige, at Alonso har fordelen, da han pt. har flest sejre.

Næste løb er Interlagos, en udpræget Ferraribane. Man kan selvfølgelige ikke tage det for gode vare efter de seneste 2 år, men med Ferraris momentum og historik på banen, må det forventes, at Alonso er med i toppen, hvorefter alt kan afgøres i ørkenen.

En jublende glad Fernando Alonso Copyright Ferrari Media

Muligheder?
Stillingen pt:

Alonso: 231
Webber: 220
Hamilton: 210
Vettel: 206
Button: 189
Massa: 143 (ikke muligt)

Alt er muligt. Button bør dog afskrives, Vettel må sættes på plads af Red Bull, hans mesterskab i år dryssede ud på en koreansk bane, sammen med hans Renaultstumper.

Hamilton er dark horse, men det vil være næsten umuligt for ham at hente mindst 21 point på Alonso at holde Webber bag sig samtidig. Ikke mindst McLarens manglende tempo taget i betragtning. Det er 4 løb siden de har vundet og samme 4 løb siden deres sidste pole position.

Det vil sige, at det forudses, at kampen står mellem Fernando Alonso og Mark Alan Webber. Her har Alonso en fordel. Eller rettere flere. 5-4 i sejre – Webber skal bruge en sejr i tilfælde af pointlighed. 11 point til Alonso, det giver spanieren en fordel. Han kan køre forholdsvis sikkert og med 2 podieplaceringer være ufattelig tæt på sit tredje mesterskab alt imens årets bedste hold, ender med en lang næse og måske et hold-VM.

Alt er åbent. Endnu en gang har Bernie sørget for at koreografere en fantastisk sæsonafslutning – måske ikke så spektakulær, som det år, hvor Hamilton kørte af i pit-indkørslen, men under alle omstændigheder får vi endnu et år, hvor spændingen trækkes til sidste løb.

Samtale mellem Vettel og Ecclestone

Konklusion
Alonso har ikke matchbold, Alonso er ikke tilkendt et straffespark, men der er frispark lige udenfor feltet og det er op til ham at sparke den ind.

Tiltalende eller ej, så har Red Bull Shit’s holdning til ikke at bruge teamordre, og/eller førstekørere reelt bragt dem i en situation, hvor de nok har 9 sejre ud af de første 17 løb, men da de er ligeligt fordelt mellem de 2 kørere.

De har endda præsteret tre 1-2 sejre, 2 gange med Vettel foran Webber. Så kunne der have været 7 eller 14 point mere til den ene kører, som dermed ville have været tættere på og endda haft en fordel i form af antal sejre.

Vettel foran Alonso, Hamilton og Massa Copyright Bridgestone Motorsportmedia

Omvendt, viste søndagens løb, at Red Bull kan spille det politiske spil i Formel 1.

Den opmærksomme seer bemærkede, at begge kørere i høj grad forsøgte at få løbet aflyst eller minimeret, det ville i høj grad have favoriseret Red Bull, at der blev uddelt ingen eller kun halve point. Nu kom Nemesis i stedet for på besøg og gjorde fiaskoen total for dem.

Sæt alle pengene på rødt. Ferrari og Alonso misser ikke den her slags muligheder. De vil være toptunede, have alt gjort klar til at Alonso lukker festen og vinder et tredje VM.

Eller rettere, hvis alt er afgjort efter Interlagos, så vender jeg ikke tilbage, men ellers, så kommer der en opdatering efter Interlagos.

Disclaimer: denne vurdering er udelukkende et udtryk for Prof. T’s egen vurdering.
Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Holdene vil have monsun-dæk Begge Toro Rosso-kørere ønsker Webbers sæde »