Europas GP: Dagen derpå

Fra en yderlighed til en anden. Fra et vandvittigt spændende løb i Canada, til et løb der vidst nok havde fået solstik. Mit helt eget og særdeles subjektive resume på gårsdagens GP: GAB!

Vettel er suveræn i øjeblikket . Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Af: Lea Petersen (2) (lap_old@bmf1.dk) d. 27/6 2011 klokken 12:06

En beskrivelse af årets GP på banen i Valencia kunne meget vel beskrives med det ene ord, for det var nemlig gabende kedeligt (der var endda et tidspunkt, hvor jeg blev i tvivl om, om det overhoved var Formel 1 jeg sad og så, eller afløseren for pausefisken), men jeg tror nu nok alligevel at jeg kan trylle lidt flere ord og vendinger ud af ærmet, så her kommer de.

Fredag: 1. og 2. frie træning.

Mark Webber Copyright Getty Images/Red Bull Racing

De 2 første træninger på Valencia Street Circuit bød traditionen tro ikke på de helt store eller opsigtsvækkende præstationer fra kørerne. Webber satte 1. frie trænings hurtigste tid på 1:40.403, men når man tænker på, at weekendens hurtigste tid hed 1:36.975 (naturligvis og overhoved ikke overraskende sat af Sebastian Vettel), så var det ikke ligefrem en prangende tid fra Webber. Det gik dog bedre for ham senere på weekenden.

Karun Chandhok - ny reservekører hos Team Lotus Copyright Team Lotus

Hulken fremviser '1 from a billion hunt'-mærkaten Copyright Force India

Som det ofte ses under træningerne, så var fredag også dagen, hvor nogle af testkørerne fik lov til at brænde gummi og benzin af. Nico Hulkenberg var stand-in for Paul de Resta, Toro Rosso valgte at give Daniel Ricciardo lidt kørertid i stedet for Sebastian Buemi, og endelig fik Inderen Karun Chandhok lov at sætte sig ned i Lotus raceren, som erstatning for Jarno Trulli.

Fernando Alonso Copyright Ferrari Media

2. frie trænings hurtigste mand hed Fernando Alonso – til glæde for alle de fremmødte spaniere - efterfulgt af McLarens Lewis Hamilton og Sebastian Vettel. Paul de Resta fik kun tid til at køre 20 minutter på Valencia Street Circuit, eftersom Hülkenberg smadrede raceren under 1. træning.

Lørdag: 3. frie træning og kval.

Intet nyt under solen den lørdag i Valencia. Ikke engang vejret kunne skabe underholdning. Det var som det som oftest er dernede, nemlig meget varmt, særdeles skyfrit, forholdsvist vindstille og umådelig kedeligt i Formel 1 sammenhænge. Send det vejr her op i stedet for! Det er der garanteret også nogle fulde festival gæster, der ville sætte pris på.

Vettel var hurtigste mand under weekendens sidste træning, og senere på dagen gik han da også vanen tro hen og tog sin 7. pole position ud af i alt 8 mulige. Imponerende javist, og han stoppede da heller ikke der med at imponere. Der kom (desværre) mere af samme skuffe senere.

Resten af startgridden bød heller ikke på nogen nævneværdige overraskelser. Webber startede P2 efterfulgt af Hamilton, Alonso, Massa, Button, Rosberg, Schumi…………

Søndag: Løbet

Så blev det søndag, og det skal lige siges, at undertegnede plejer at gå mere eller mindre bedugget rundt på Roskilde festival omkring det her tidspunkt om søndagen, men undertegnede skal ikke på førnævnte festival i år, og undertegnede var da heller ikke nævneværdigt misundelig, for der var jo Formel 1! Et særdeles godt plaster på såret, hvis jeg selv skal sige det, men hold da op, hvor var det slet ikke sjovt, da det på allermest kedelige vis blev flået af i går, og lille mig sad tilbage i sofaen med en meget tom og ærgerlig følelse inden i, som resultatet af et åbent sår intet plaster åbenbart kunne hele. Hvorfor skulle sæsonens mest kedelige og begivenhedsløse GP lige akkurat falde på den søndag?! Og hvorfor skulle der i det hele taget komme så kedeligt et løb?!?! Så hellere ligge med verdens største brandert i en grøft et sted på Roskilde. Det kan godt være at der lugter lidt af pis, men det kan umuligt stinke lige så meget som gårsdagens GP… Okay, det lyder måske nok lidt hårdt, men jeg var også særdeles skuffet.

Sebastian Vettel er flyvende i øjeblikket Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Sebastian Vettel Copyright Red Bull Racing/Getty Images

Nå, men det er jo som sagt bare min egen holdning til tingene. Det kan godt være at man var lidt gladere og lidt mere opløftet, hvis man er Vettel og Red Bull fan. For til trods for min åbenlyse skuffelse og det faktum at jeg er meget stor McLaren fan, så kan jeg godt sætte pris på en kører, der ligesom Vettel er så lysende et talent. Med 6 sejre og 2 anden pladser ud af i alt 8 løb, satte Vettel på overbevisende måde en meget flot rekord i går. Ikke engang Senna, Schumacher eller en af de andre Formel 1 legender har lavet så flot en start på en sæson. Tillykke med det.

MEN

Jeg ville altså ønske, at der var en anelse mere spænding om første pladsen. Selv gider jeg snart ikke se kvalifikationen mere, for jeg ved alligevel godt, at Vettel tager pole, og hvis han ellers også får lov at køre fra under løbet, så har han (næsten) også vundet dét fra start af.

FIA præsident Jean Todt hilser på HRT Teamejer Jose Ramon Rabante Copyright Motion-Company

I går hørte vi så, at FIA nu har besluttet, at det er slut med den ”blown diffuser” og at ændre på den elektroniske motoropsætning mellem kvalifikationen og løbet. Det skulle eftersigende skabe bedre retningslinjer for holdene og mere lighed mellem dem. Det er muligvis også et eksempel FIA’s ønske om at gøre sporten lidt grønnere, men det er i hvert fald et bevis på, at politik (ikke så overraskende) også findes i Formel 1. Man kan måske godt tænke, at det er et skud imod Red Bull og deres dominans, da det uden tvivl vil ramme dem hårdere end for eksempel McLaren, men andre hold kommer også til at lide under det. Ikke mindst Renault.

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal mene om det. På den ene side kan de nye regler være med til at give den spænding jeg savner, men det er langt fra sikkert, at det bliver resultatet, for Red Bull har uden tvivl andre kort oppe i ærmet. Desuden så jeg også langt hellere, at de andre hold og kørere slår Vettel – ikke fordi reglerne ligger til deres fordel – men fordi de simpelthen bare er bedre. Jeg ser Formel 1 for at se race, ikke for at høre politik!

Tilbage til selve løbet, selvom der ikke er særlig meget at sige om det. Der var ingen, som rigtig tog nogen chancer, der var ingen egentlige uheld, der var ingen udgående kørere. Som jeg efterhånden har sagt en milliard gange i denne beskedne gennemgang, så var det bare kedeligt.

Resultatet for de 10 bedst placerede kørere er: Vettel, Alonso, Webber, Hamilton, Massa, Button, Rosberg, Alguersuari, Sutil, Heidfeld.

Traditionen tro får i også lige min egen hot og not top 3:

Hot top 3:

1. Error
2. Error
3. Massas start. Det mest spændende øjeblik i løbet…

Not top 3:

1. Løbet i sin helhed
2. At ingen tog nogen egentlige chancer. Det er Formel 1 det her, ikke en søndags kørertur med lillemor!
3. At das Wunderkind aus Heppenheim har sat sig solidt på pole position og på sæsonen i det hele taget. Bevares, det er en flot rekord han har sat og han er en formidabel god Formel 1 kører, men det er jo ikke spændende, når der ikke er noget mere usikkerhed om, hvem der løber af med sejren.
Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Alonso: Vi nærmer os Red Bull Fuld enighed om V6-motorer i 2014 »