Koreas GP – Fra en helt anden side

Vi er mange, der ikke tænker på, hvor stort et arbejde der ligger bag de Formel 1-transmissioner vi ser på tv. Jeg havde søndag fornøjelsen af at overvære Viasats produktion, og det er ikke bare at trykke på et par knapper. Velkommen til Formel 1 fra den anden side.

Viasats McLaren MP 4-Viaplay . Copyright Michael Ewert

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 16/10 2011 klokken 21:10

Det er så nemt. Vi tænder for fjernsynet, slår over på TV3 Plus (HD) og så nyder vi ellers tiden i selskab med de kommentatorer, vi forlanger er kompetente og nærmest alvidende. Vi er hurtige til at kritisere, hvis de misser et øjeblik, og vi kunne sagtens gøre det mange gange bedre selv.

Virkeligheden er en anden, og man sætter sig ikke bag mikrofonen og bare fyrer den i af halvanden time. Tag det for en som selv har prøvet det. For fem år siden havde jeg æren af at agere hjælpekommentator på et par Viasat Sports DTM-transmissioner, og i dag var jeg tilbage.

Det var dog ikke som kommentator, den tjans sidder Jens Hansen og John Nielsen sikkert på, og skulle en af dem være forhindret så har man kapaciteter som Tom Kristensen og Nicolas Kiesa, der kan trækkes med i boksen. I stedet havde jeg fået lov at overvære søndagens afvikling af det koreanske grand prix på TV3 Plus (HD).

Hjertet i Viasats tv-produktion er større end det, der kunne være på billedet.
Copyright Michael Ewert


En af de mange redigeringsstudier
Copyright Michael Ewert


Der knokles med lydprøver
Copyright Michael Ewert


Løbet i Korea er jo et dansk morgenløb, og jeg fik at vide, at jeg skulle være ved studiet kl. 6 om morgenen. Det betød tidligt op, men følte jeg mig lidt morgentræt, så var det bare at tænke på teknikerne, der for nogens vedkommende havde været i gang siden klokken 3 om morgenen.

Da jeg ankom var man bl.a. i gang med at producere MotoGP-transmissionen fra Philipps Island i Australien til Viaplay, og i gang med lydprøver i det Formel 1-studie, der midt på søndagen blev transformeret til det studie, som Onside afvikles i. Efter en kort rundvisning af produktionsleder/F1-redaktør Niels Harild, hvor jeg fik vist nogle af de mange redigeringsstudier, der bruges til de highlights-klip vi nyder godt af i bl.a. optaktsshowet, var det tid til at jeg kunne gå lidt rundt på egen hånd.

Der er hektisk aktivitet i minutterne op til optaksshowets begyndelse. Inde i hjertet følger man billederne nede fra banen. Her klipper man i signalet, så man kan vise stemningsbilleder fra banen. Hvis du så optakten, så var det bl.a. den koreanske kvinde, der bankede på en kæmpe tromme og en kampsportsudøver, der smadrede fire eller fem brædder. De fire interviews der var med kørerne fra kørerparaden var også et sammenklip af de interviews, der havde været.

Man har et manuskript, der på sekundet følges så slavisk som muligt. Skulle man gå over den planlagte tid, så må man skære et andet sted, og det er så milimeterpræcist, at selv den japanske togdrift ville være misundelig.

Tom Kristensen i sminken
Copyright Michael Ewert


Tom K og Peter Palshøj snakker manuskript
Copyright Michael Ewert


En ting lægger man hurtigt mærke til, når man overværer produktionen. Der er dyb koncentration, det her er perfektionister, men selv om de havde været i gang i flere timer, så er der en glæde, der smitter hele hjertet af produktionen. Det var med high fives, og hurtige reaktioner.

Der blev fulgt nøje med på forskellige hjemmesider for at få de seneste opdateringer, og her kan jeg nævne vejrsudsigten, der ændrede sig fra optaktens begyndelse til kort før opvarmningsomgangens begyndelse, hvor det begyndte at dryppe.

Nicolas Kiesa var også ude før sin banegennemgang for at få fundet et klip frem fra sidste års løb, der skulle understrege faren ved det afsluttende sving 17/18. Når værterne er på, så er de på, og de sætter en ære i at levere et så godt produkt som muligt.

Løbstransmissionen

Selve løbet overværede jeg inde fra studiet. En fornøjelse at være i selskab med Tom Kristensen, Nicolas Kiesa og Peter Palshøj. Stemningen er mere løssluppen, når kommentatorerne John Nielsen og Jens Hansen er på, men de tre optaktsværter er alligevel på under hele løbet.

For der skal findes højdepunkter til nedtaktsshowet, og forskellige episoder på banen blev diskuteret på stedet, som f.eks. da Vitaly Petrov klatrede op over Michael Schumachers Mercedes. Mark Webber bragte også stor begejstring med sine mange dueller, og Ferrari-kørerne blev også diskuteret, da Felipe Massa ofte lå foran Fernando Alonso.

Der spises morgenmad i studiet under løbet
Copyright Michael Ewert


Kevin Magnussen kom forbi og snakkede med Peter Palshøj
Copyright Michael Ewert


Fuld koncentration sidst i løbet under Webber/Hamilton-duellen
Copyright Michael Ewert


Jeg fik en lille snak med Tom Kristensen omkring 2012, hvor Toyota vender tilbage til sportsvognsracing største klasse med en hybridracer. Tom glæder sig til FIA World Endurance Championship for blåstemplingen af sportsvognsserien vil utvivlsomt lokke flere fabrikanter til. Jeg fik også lov at se betaversionen af den nye Tom K-hjemmeside, og det ser godt ud.

Kevin Magnussen kom også forbi for at tale om sin sæson i det britiske F3-mesterskab. Kevin har været den bedste F3-kører i anden halvdel af sæsonen i England, og havde det ikke været for tekniske og sportslige uheld i første halvdel af sæsonen, så havde holdkammeraten Felipe Nasr måske ikke endt som mester.

Peter Palshøj og Kevin Magnussen i studiet
Copyright Michael Ewert


Der er gang i nedtakten
Copyright Michael Ewert


Little Mag har seks pole positions, syv sejre og otte hurtigste omgange, og så er han køreren der har ført flest omgange i dette års mesterskab. Kevin kom også ind for at snakke om sit avancement til World Series by Renault i 2012, hvor han skal køre for Carlin. Det hold, som Virgin testkører og WSR-mester Robert Wickens, og Red Bull-juniorkører og nummer to i mesterskabet, Jean-Eric Vergne, kører for.

Nå ja så skal den danske McLaren-juniorkører teste for Carlin i GP2-testen, der afvikles denne uge på Circuit de Catalunya. Samme bane som han i sidste uges to WSR-testdage sluttede hurtigst og fjerdehurtigst på.

Nicolas Kiesa, Tom Kristensen og Peter Palshøj
Copyright Michael Ewert


Efter nedtakten fik jeg samlet dagens tre værter til et lille gruppefoto, og så fik jeg dem til at lave deres samlede Hot- og Not Top 3.

Der var grundlæggende enighed om Hot- og Not-listen, og de kommer her i vilkårlig rækkefølge. Derfor er der ikke tal på listen.

Hot Top 3:

- Sebastian Vettel

- Mark Webber – for hans duel med Jenson Button og specielt Lewis Hamilton

- Lewis Hamiltons kvalifikation og Jaime Alguersuaris løbsperformance

Not Top 3:

- For kort DRS-zone

- Jenson Button – der var enighed om at Jenson Button ikke havde fået nok ud af løbet, slet ikke med tanke på de seneste flotte løb.

- Pitudkørslen – det var kun held, at vi ikke fik nogle uheld i udkørslen, der drejer direkte ind i ideallinien.

Jeg vil gerne takke Viasats Søren Kirkeby og Viasats Niels Harild for denne unikke mulighed.
Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Koreas GP: Løbet – Live Lotus og Renault enige om navne »