Dmitri Mazepin: Køb af F1-team en mulighed

Dmitri Mazepin, Nikita Mazepins far og ejer af hovedsponsoren Uralkali, udtaler til det russiske medie Match TV, at han godt kunne finde på at købe et F1-team. Det afhænger dog af flere faktorer – og hans søn er ikke nødvendigvis en af dem…

Mazepin Haas 2021 . Copyright Haas F1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 25/11 2021 klokken 18:11

Den ukronede konge af russisk kunstgødning, Dmitri Mazepin, lufter sine tanker om at købe et Formel 1-team i et interview med det russiske medie Match TV (Матч ТВ).

Oprindeligt ville Dmitri Mazepin have købt det dengang konkurstruede Force India-team, men her blev russeren slået af canadiske Lawrence Stroll, som også har en søn i Formel 1.

Men Dmitri Mazepin giver ikke op:

"Vi har store ambitioner i motorsport, og vi havde desværre et mislykket forsøg på at købe et Formel 1-team,” udtaler Nikita Mazepins far med henvisning til det kuldsejlede opkøb af Force India.

Belgiens Grand Prix 2018. Racing Point Force India billeder. Esteban OconBelgiens Grand Prix 2018. Racing Point Force India billeder. Esteban Ocon
Copyright Racing Point Force India


Overraskende nok – eller måske logisk set – afhænger Dmitri Mazepins ambitioner i Formel 1 ikke af sønnens præstationer:

"Det er stadig en mulighed for os [at købe et Formel 1-team]. Det afhænger ikke af Nikita [Mazepin] men af vores langsigtede planer. Vi ønsker at udvide vores tilstedeværelse i F1.”

Dmitri Mazepin har allerede foden indenfor i mange Formel-serier, og derfor er et eget F1-team selvfølgelig en drøm:

"Vi har Hitech-teamet, som er med i Formel 4, Formel 3 og Formel 2 – men at eje sit eget Formel 1-team ville være kronen på værket."

Mick Schumacher i Haas (tv) rammer Kimi Räikkönen. Brasilien 2021Mick Schumacher i Haas (tv) rammer Kimi Räikkönen. Brasilien 2021
Copyright Alfa Romeo Racing Orlen


I øjeblikket er Haas-teamet ramt er personaleflugt eller en såkaldt ”brain drain”.

Da Nikita Mazepin havde svært ved at holde tårerne tilbage i Brasilien efter kvalifikationen, udtalte han, at det delvist skyldtes, at der var så mange nære venner i Haas, som havde forladt teamet.

Derfor udtaler Dmitri Mazepin også, at der skal investeres i nyt personale hos Haas, som skal lokkes dertil med forskellige tiltag:

"Den menneskelige faktor er meget vigtig her, og derfor vil vi arbejde på at forøge medarbejdernes motivation sammen med teamet. Vi som sponsorer ønsker at være en del af teamet.”

Aserbajdsjans Grand Prix 2021. Günther SteinerAserbajdsjans Grand Prix 2021. Günther Steiner
Copyright Haas F1


Det er dog langt fra sikkert, at Dmitri Mazepin ender med at købe Haas-teamet. Teamet skal først vise resultater i 2022:

"Nej, ikke nødvendigvis [Haas]”, udtaler Mazepin senior om at købe et F1-team:

“I øjeblikket forhandler vi ikke med nogen, fordi alle venter på at se, hvordan tingene udvikler sig i 2022 med henblik på, hvilke teams der får succes, og hvilke der ikke får. Hvis et lille team pludseligt skulle få succes i 2022, stiger dets værdi og attraktivitet naturligvis.”

Men det kan være svært at købe sig ind i Formel 1: Senest måtte Andretti opgive sine planer om at købe Alfa Romeo (Sauber)-teamet.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Endnu en russer til Haas F1 Spanien forlænger »