Vettel kan blive straffet – pga. Mazepin

Den firedobbelte F1-verdensmester Sebastian Vettel kan risikere til at starte sidst i feltet, når starten på årets første Formel 1-løb går senere i dag. Årsagen er dobbelte gule flag, et par hurtige minisektortider og en upopulær russer på snurretur.

Bahrain vintertest 1 . Copyright Aston Martin

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 28/3 2021 klokken 09:03

Lige som man gik og troede, at det ikke kunne blive værre for Sebastian Vettel efter skiftet fra dysfunktionelle Ferrari til en langsom Aston Martin og være røget ud af Q1, vanker der nu en straf for ikke at sætte farten nok ned under dobbelte gule flag.

Grunden er, at Haas-køreren Nikita Mazepin – eller ”Maze-spin”, som andre ynder at kalde ham – spandt af banen hele to gange i Q1.

Efter Mazapins første snurretur blev Vettel, Esteban Ocon (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin) og George Russell (Williams) undersøgt af løbsstewardsene for at ignorere de gule flag i sving 8. Alle blev dog frikendt.

Men nu drejer det sig om situationen omkring Mazapins anden snurretur i sving 1, hvor Vettel kørte en personlig bedste tid i de første 28 minisektorer og derefter kørte en absolut bedste tid, før han bremsede op.

Selve optakten til Mazepins anden snurretur er også kontroversiel, for russeren ignorerede en såkaldt „gentleman's agreement“ mellem kørerne om ikke at overhale de langsomt kørende biler, der forbereder sig på deres kvalifikationsomgang.

Mazepin overhalede begge Mercedes-kørere og en Red Bull i høj hastighed før det sidste sving – for så at ryge rundt i første sving og dermed ødelægge kvalifikationen for bl.a. Ocon og Vettel.

Nikita Mazepin kører for Haas F1 i 2021Nikita Mazepin kører for Haas F1 i 2021
Copyright Haas F1


Men det er ikke kun Mazepins skyld: Rent faktisk kan man over teamradioen høre, at Haas-teamet beordrer Mazepin til at overhale de andre. Snurreturen i sving 1 var dog næppe en del af Haas-teamets plan.

Men det betyder, at Vettel kan risikere at må starte sidst efter begge Haas-kørere, hvis han kendes skyldig i at have ignoreret de gule flag.

Der ventes en afgørelse fra FIA omkring kl. 14 dansk tid.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Bahrains GP: Kvalifikationen LIVE Vettel straffet - starter sidst! »