• Forside

Hamilton-chikanen: Seneste nyt!

Mange har travlt med at kommentere på den kontroversielle, post-race, drive-through straf, som Lewis Hamilton blev tilkendt i Belgien, i weekenden. Her følger et uddrag af gårsdagens kommentarer fra FIA, McLaren, Jarno Trulli og Felipe Massa.

Af: Joachim Dichmann (jd@bmf1.dk) d. 10/9 2008 klokken 16:09

Ja indrømmet, overskriften er lidt søgt, men det mest debatterede emne disse dage er Lewis Hamiltons ”genvej” og efterfølgende overhaling af Kimi Räikkönen under weekendens løb.

Samtlige officielt- og selvudnævnte Formel 1-eksperter har stået i kø, nærmest oven på hinanden, for at få lov til at ytre deres mening om hvorvidt Lewis Hamilton drog fordel eller ej, af at køre tværs gennem chikanen, i stedet for at følge rivalen Kimi Räikkönen og banen gennem svinget.

I går bekendtgjorde McLaren, som omtalt andetsteds på siden, at de har indgivet en officiel appelsag mod den til Lewis Hamilton, post-race tildelte drive-through straf. Ydermere udtalte Martin Whitmarsh senere på dagen, at McLaren to gange under løbets døende minutter, forespurgte FIA race-officials om hvorvidt Hamilton havde givet Kimi tilpas meget plads og tid til at tage føringen tilbage.

En fugtig bane gjorde i weekenden livet surt for Kimi, her dog fra et andet løb.

Ifølge Martin Whitmarsh blev der fra McLaren-pitten 2 gange spurgt, om Race Control ville bekræfte at føringen var blevet givet tilbage til Kimi Räikkönen på passende vis, og dette blev altså ifølge Whitmarsh bekræftet. Yderligere udtaler Whitmarsh, at såfremt Race Control havde givet udtryk for den mindste smule tvivl om hvorvidt føringen var blevet givet tilbage korrekt, så havde man ladet Kimi passere Lewis igen.

Lewis Hamilton fastholder sin historie om, at han gradvist kom tættere og tættere på Kimi, og begyndte at angribe, og at det var i kampen, at Kimi lukkede ham ude og han derfor kørte gennem chikanen, overhalede og efterfølgende gav ham føringen tilbage, for så at angribe for enden af langsiden i ”La Source”.

Én der ikke deler Hamiltons opfattelse af, at han ikke fik ekstra udbytte af at skære chikanen er Jarno Trulli. Denne er ikke i tvivl om at Hamilton fik ekstra udbytte af situationen. Trulli udtaler således til den italienske sportsavis, La Gazetto dello Sport: ”Var han blevet på vejen, havde han ikke haft hastigheden til at overhale Ferrarien”.

Han køber heller ikke Hamiltons forklaring om at det blot var et angreb, og en del af positionskampen, der pressede ham ud af chikanen.

La Source hårnålen hvor Hamilton også overhalede Raikkonen

“Når man angriber på ydersiden, er det for egen regning, fordi det er køreren på indersiden, der da har retten til svinget. Er der ikke på plads nok, ja så letter man på gassen”, udtaler Trulli.

”Hvad nu, hvis der havde været en væg i stedet for et asfalteret afkørselsområde? Havde Lewis så angrebet alligevel? Havde der været grus, ville han ikke have haft chancen til angribe når han kom tilbage på banen, da han så havde haft beskidte dæk”, slutter Toyota-køreren.

FIA ryster ikke på hånden og svarer igen på kritikken om slet spil i forbindelse med den kontroversielle drive-through straf. En af FIA’s stewards, Surinder Thathi, benægter al snak om en konspiration mod McLaren.

Thathi forklarer at Stewarderne udelukkende tildelte Hamilton en straf, da de mente, at der havde været et regelbrud. Adskillige fans og medier deler dog ikke den mening, og beskylder derfor FIA for ”aftalt spil”.

”Der var ikke nogen konspiration mod nogen. Vi handlede inden for lovens rammer. Hamilton skød genvej inden om svinget, mens han var uden for banen.”

Thathi fortsætter: ”Vi havde muligheden for at uddele en straf eller tildele en strafplacering på 10 pladser til næste løb. Vi valgte den tidligere tildelte straf på 25 sekunder.”

”Jeg ved godt at jeg er en upopulær person i Storbritanien lige nu, men jeg gjorde som jeg skulle, og jeg ved, at jeg handlede professionelt”, siger Surinder Thathi til Reuters.

Slutteligt får vi lige Felipe Massas besyv med: ”Det Lewis gjorde, er en hændelig begivenhed, han var måske nok en smule optimistisk ved at tro, at han blot lige kunne give Kimi føringen tilbage for dernæst at angribe og passere ham igen.”

”Episoder som denne er ofte blevet diskuteret under de officielle kørermøder og det er her blevet gjort klart, at såfremt nogen skyder genvej gennem en chikane, skal denne fuldstændigt give positionen tilbage og ydermere afstå fra en mulig opnået fordel.”

Massa er enig med Jarno Trulli, og mener ikke at Lewis havde mulighed for at passere Kimi, hvis han havde fulgt chikanen korrekt. Han afviser dog ikke, at Hamilton kunne have overhalet Kimi senere på omgangen, hvorved det så havde været en anden situation, udtaler Felipe Massa.

Fra undertegnedes position i sofaen dannede jeg mig et klart blik af hvad der skete, men den mening skal jeg spare læserne for. Der er vist rigeligt med kommentatorer i denne sag.