• Forside

Hamiltons straf retfærdig?

Løbskommisærernes post-race afgørelse af GP'et på Spa er blevet genstand for stor debat. Vi afgør det ikke her, men genfortæller hændelsen med respekt for fænomenet F1 og kørerne.

Af: !Palle Hellemann (ph@bmf1.dk) d. 9/9 2008 klokken 00:09

Vi prøver lige at genkalde os det fantastiske flotte drama på Spa, hvor Lewis Hamilton indhenter Kimi Raikönnen, der har ført det meste af løbet. En fantastisk afslutning på et meget spændende og begivenhedsrigt løb. Vi kunne ikke have skrevet drejebogen bedre selv...

Kimi Raikkonen

Hamilton er hurtigere end Kimi, der er 2 omgange tilbage og Hamilton prøver at udbremse Kimi, men han holder på og bremser også meget sent, næsten for sent, men kun næsten. Begge kørere har adrenalinet pulsende rundt i kroppen, pulsen er vel 170-190 og trods risikoen VIL Hamilton udenom, mens Kimi omvendt vil kæmpe til sidste blodsdråbe. Vi ser blå dækrøg fra begge racernes fordæk og de skrider lidt ind i svinget, således at Kimi's Ferrari kommer så langt over i svinget at der ikke er plads til Hamiltons McLaren Mercedes udenpå.
De er begge fuldblods racerkørere med meget stærk vindermentalitet - ingen af dem vil give sig, opgive eller tabe ansigt. De er begge kørere af den rette F1 ånd.
Hamilton presses til at tage afkørselsarealet, idet han løber tør for asfalt inde på banen og derved skærer han chikanen.
Kimi kommer rundt den rigtige vej og Hamilton ligger nu foran ham og er på vej ud på banen igen.
Begge kørere ved at Hamilton nu skal slippe Kimi forbi og undlade at drage fordel af situationen, ellers vil han blive straffet.
Hamilton slipper gassen et kort sekund og Kimi blæser forbi ham, hvorefter han straks optager forfølgelsen. Data viser – ifølge McLaren – at Hamiltons fart er 6 km/h langsommere end Kimi, da de passerer målstregen på opløbsstrækningen.
Hamilton trækker ind bag Kimi og vælger inderbanen før hårnålen, hvor Raikönnen brækker lidt udad for at blokere for Hamilton på ydersiden, hvor han jo lå da han kom ind på banen igen.

La Source hårnålen

Konkurrence-generne arbejder for fuld udblæsning både fysisk og mentalt.
Hamilton har bedre greb og udbremser Kimi igen ind i hårnålen og er så langt fremme at Kimi må opgive at lukke lågen, selvom der er lidt kontakt mellem bilerne...
Kimi har ikke opgivet endnu og presser sin Ferrari og sine dæk hårdt for at holde fast i Hamilton, men regnen er tiltagende og begge kørere har problemer med vejgrebet på den snaskede bane og trafik fra andre kørere, der overhales med en omgang.
Kimi nægter at acceptere at Hamilton skal have den sejr han havde udset sig, så tæt på målet, oversatser og pludselig går det galt - Kimi skrider ud, styrer kontra mens adrenalinet og pulsen er helt oppe i samme farve som bilen og pludselig får han vejgreb igen, men nu trækker bilen på tværs af banen med så høj fart at Kimi ikke kan nå at styre ned ad banen. Han arbejder stadig på højtryk med at forsøge at styre sig ud af det, da hans muskler instinktivt spændes og underbevistheden forbereder kroppen på G-påvirkningen ved det bratte møde med dækvæggen....
Kimi må nu gå den tunge gang tilbage i pitten, velvidende at han desværre satte 8 point over styr, i forsøget på at slå tilbage mod Hamilton, der jo havde indhentet ham og overhalet ham i en af sæsonens mest spektakulære racing dueller. Duellen var hård og der var blå dækrøg og let kontakt mellem bilerne, men alt i alt imponerende at se når 2 topkørere giver alt hvad de har i sig uden dog at påkøre modstanderen.

bøh

En fænomenal afslutning på et spændende race, men synd for Kimi at han måtte udgå, efter at han ellers havde kørt et rigtig godt løb, og synd at afgørelsen skulle ske ved Kommisærernes mellemkomst efter løbet. På den måde blev begge løbets største profiler straffet.
Heidfelds geniale afslutning på Wet-intermediate dæk, der gjorde ham i stand til at indhente tidstabet ved et 3. pitstop, samt overhale Kubica, Vettel, Bourdais og Alonso kan måske ikke ændre på det indtryk at hans vinderinstinkt/vilje ofte ikke er stort nok til en plads i et topteam.