• Forside

Kørerne ønsker permanent rådgivende steward

Den seneste tids mange skrivebordsafgørelser fra stewards side frustrerer kørerne så meget, at de nu foreslår, at det er den samme steward, der skal være til stede ved hvert løb i sæsonen.

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 20/10 2008 klokken 19:10

Ledende kørere i Formel 1-feltet anmoder nu FIA om at få den samme steward til at overvåge samtlige løb i sæsonen efter den seneste tids kontroversielle domme.

Ferraris regerende mester, Kimi Räikkönen, forklarer ønsket således: “For det første er det en farlig sport, så når du kører imod nogen, ønsker du at være sikker på, at du kan overhale ham uden at smadre sammen med ham. Det hjælper hverken ham eller dig.”

“Men somme tider går det galt, når begge kørere presser bilen til det yderste og forsøger at komme hurtigere ind i svinget end den anden. Af og til ender det med, at man rammer hinanden, og sådan er race. Og reglerne er ret klare og skrappe på dette område,” fortsætter Räikkönen.

Kørerne ønsker ensartede afgørelser og strafudmålinger med rådgivning fra tidligere F1-kørere. Her ødelægges Kazuki Nakajimas løb i Japan.

“Somme tider bliver du straffet, somme tider ikke, men som jeg siger, er der altid forskellige opfattelser og syn på samme situation. Diskussioner om straffe og dens slags vil altid være en del af Formel 1.”

“Det er ikke altid godt for sporten, men vi er her jo for at køre race og overhale hinanden og somme tider kommer der en straf ud af det, selv når du tror, at du gør alt korrekt. Men det er ikke sådan det foregår lige nu,” fastslår finnen.

Forslaget fra Ferrari-køreren er derfor, at der bør være en fast, rådgivende steward til samtlige løb, for at skabe konsistens og ensartede afgørelser. Han mener, at det bør være en tidligere F1-kører med erfaring og viden om det pres, som kørerne arbejder under.

Renaults dobbelte verdensmester, Fernando Alonso, er enig i dette synspunkt.

“Jeg syntes det er en god idé at have en eks-kører der kan hjælpe dem - ganske enkelt fordi de beslutninger køreren tager kan være svære at forstå for en person, som aldrig har kørt i en Formel 1-bil,” udtaler Alonso.

Kaos i første sving undgås næppe. Men klare regler og ensartede straffe ønskes. Her er det første sving i Japans GP, 2008.

“Som Kimi siger, så tror jeg også at det er svært at få den samme følelse og samme opfattelse af en given situation fra samtlige kørere. Der vil altid være forskellige opfattelser af et sammenstød,” mener spanieren.

Räikkönen bakker Alonso op.

“Ja, det er helt sikkert, at det vil hjælpe med en eks-kører. Det vil også gøre folk mere tilfredse, at man får den samme afgørelse hver gang,” tilføjer finnen.

“Måske er det en idé, at det er en ældre kører, som der er respekt omkring. Så vil folk ikke beklage sig så meget bagefter.”

“Folk vil bare gerne have, at det er det samme der sker hver gang. Ens straffe til de samme regler,” mener Räikkönen.

Indtil december 2007 havde FIA en permanent steward i skikkelse af Tony Scott-Andrews, men en organisatorisk omstrukturering udelukkede Scott og erstattede ham af FIA-præsidenten, Max Mosleys højre hånd, Alan Donnelly, som nu er rådgiver for stewards under løbene.

Donnelly afviser dog at benytte en tidligere F1-kører som rådgiver, og med den indstilling til kørernes forslag vil debatten utvivlsomt fortsætte et godt stykke tid endnu.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER