Har Red Bull-raceren været ulovlig?

Det er voldsomme anklager, som en spansk journalist indirekte retter mod Red Bull, efter Red Bull ikke har haft den hurtigste bil de seneste løb. Er der foregået noget bag kulisserne i Formel 1?

Ungarns Grand Prix 2024 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 25/7 2024 klokken 07:07

Skyldes Red Bulls manglende dominans midt på sæsonen, at Red Bull-raceren været ulovlig, og at det FIA har tvunget det østrigske team er blevet tvunget til at ændre dele på bilen?

Det er i korte træk det, som den spanske Formel 1-journalist Antonio Lobato antydede i forbindelse med Ungarns Formel 1 grandprix sidste uge.

Ungarns Grand Prix 2024. Red Bulls Sergio PerezUngarns Grand Prix 2024. Red Bulls Sergio Perez
Copyright Red Bull Contentpool


Red Bull og især Max Verstappen har været dominerende i første halvdel af dette års sæson, men på trods af løbssejre i Canada og Spanien, har bilen set ud til at mangle fart i forhold til især McLaren i de seneste løb:

I Bahrain vandt Verstappen med 22 sekunder ned til Perez, i Saudi-Arabien var det med 13 sekunder, mens det var 12 sekunder i Japan og i Kina var det med 13 ned til Norris. Bortset fra Kina (og Australien, hvor Verstappen udgik), lå Red Bull altid på det første to pladser.

Men det har ændret sig siden Miama og siden Adrian Newey har forladt teamet.

Red Bulls chefdesigner, Adrian NeweyRed Bulls chefdesigner, Adrian Newey
Copyright Red Bull Contentpool


Hvorfor har Red Bull ikke været i stand til at holde fat i et så stort forspring?

Antonio Lobato mener, at Red Bull er blevet pålagt at ændre bilen, som han citeres for af Sportskeeda:

”To teams har fortalt mig, at de er overbeviste om, at FIA har tvunget Red Bull om at skifte nogle dele. Faldet i deres performance skyldes, at et bestemt team fandt noget ulovligt, og ja: FIA bekræftede og fortalte dem [Red Bull], at de skulle fjerne det.”

Bahrains Grand Prix 2024. Podiet. 1-2 sejr til Red Bull med Carlos Sainz Jr. på P3 i FerrariBahrains Grand Prix 2024. Podiet. 1-2 sejr til Red Bull med Carlos Sainz Jr. på P3 i Ferrari
Copyright Red Bull Contentpool


Hvad det helt præcist er, der skulle have været ulovligt ved Red Bulls bil, melder historien intet om.

I mellemtiden har Red Bull arbejdet på en stor opdateringspakke på især Max Verstappens bil, der gør at der er en tydelig forskel på hollænderens og mexicanerens to biler.

Men Ungarns F1-grandprix viste, at Red Bull stadig mangler at lukket hullet op til især McLaren, hvad angår den tekniske videreudvikling.

Sidste løb i første halvdel af Formel 1-sæsonen køres denne uge i Belgien.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« FIA afviser ændring af pointsystem Officielt: Ocon til Haas »